10 неща, които не са подходящи за пране в пералня

Прането на някои дрехи може да ги повреди, а в някои случаи дори да причини пожар

пране в пералня

Мнозина вече не могат да си представят живота си без такова чудо на техниката като пералнята. Хвърляте всичко, включвате я и се заемате с някаква друга работата. Страхотно, нали? Но се оказва, че не е възможно напълно да се премине към машинно пране. Има 10 неща, които могат да загубят външния си вид и да се повредят, ако се използва автоматично пране.

Бански

Въпреки че са предназначени за къпане, те може да не оцелеят дори след 15-минутно пране в пералнята. Рискът от повреда на презрамките и банелите на сутиена от механичното пране е твърде висок. По-добре е да перете банските по старомоден начин, на ръка.

Якета

Най-често якетата се оформят поради вшити рамене и вложки, а по време на машинно пране лесно могат да бъдат повредени и да загубят формата си. За да предотвратите това, по-добре е да занесете замърсеното яке на химическо чистене или да го изперете внимателно на ръка, без да го извивате.

Обувки от естествена кожа

Носенето на кожени обувки изисква специални грижи и прането в машината може просто да ги съсипе. На много деликатни материали могат да се появят пукнатини, гънки и ивици от праха след пране в машината. Освен това, много обувки сега не са зашити, а залепени, така че все още могат да се разлепят от високата температура. По-добре е да почиствате всякакви обувки на ръка, а дезодорантите за обувки или специални абсорбатори на миризми ще помогнат да се отървете от неприятната миризма.

Връзки

Скъпият и представителен мъжки аксесоар най-често се прави от качествени материи, които при пране в машина могат да започнат да се развалят, а самата вратовръзка да загуби цвят и форма. Прането на ръка с меки препарати ще ви помогне да се отървете от всякакви замърсявания, без да ги увредите.

Ортопедични възглавници от пяна и калъфи за матраци

Прането на артикули ортопедична пяна е забранено от много производители на перални. В крайна сметка, след първото стартиране на машината те могат да се скъсат и нещата ще загубят не само формата си, но и ефективността си. За почистване на ортопедични вещества е по-добре да ги дадете на химическо чистене.

Шапки

Не се препоръчва машинно пране на шапки с козирка или оформени шапки. Те може лесно да се повредят и да им се развали формата. По-добре накиснете шапката във вода, натъркайте я леко и я оставете да изсъхне, без да я изстисквате.

Микрофибърни кърпи

Покривките и кърпичките от микрофибър могат да загубят своята абсорбция по време на машинно пране. За да предотвратите това, най-добре ги изпирайте на ръка.

Дрехи с косми от домашни любимци

Със сигурност е възможно и е необходимо да се изперат нещата след контакт с котка или куче, но не трябва да се пере леглото, завивките или всичко, което не е почистено преди пране. Голямото количество косми може да запуши филтрите на водните помпи, което може да доведе до счупване или протичане на машината.

Облекло с пайети и бродерия

Прането на дрехи с бродерия, пайети и кристали трябва да се извършва с повишено внимание. В барабана на пералнята пайетите могат да се отделят и след това да запушат филтъра. От друга страна, бродерията може да загуби външния си вид. По-добре е да накиснете деликатните дрехи в леген с подходящи препарати и да ги перете без рязко триене и изстискване.

Предмети със запалими течни петна

Трябва да избягвате прането на дрехи, замърсени с мазут, керосин, бензин и други подобни. Тези вещества върху дрехите могат да повредят някои елементи на пералнята, а по време на пране дрехата може дори да се запали. За да избегнете такъв резултат, по-добре е предварително да накиснете дрехите със силен препарат, да ги изсушите и едва след това да ги поставите в барабана на машината.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 снимки на новото гадже на Кание Уест (бившия на Ким Кардашиян)

Заради кой продукт жените по-често се разболяват от рак?