27

сеп.

Съвети на психолога за самотните жени

Ние сме винаги сами. Ставаме самотни в първите минути от живота си, точно след като са ни отрязали пъпната връв. В детството, до нас са добрите ни родители в най-добрия случай.

Но дори и до тях понякога сме самотни, защото ние сме отделни от тях личности.

Самотата плаши много жени. Особено тези, които не разбират, че това, че са сами, не означава да бъдат самотни.

Самотата на жените

1. Мнозина могат да бъдат заменени.
Незаменими са само най-обичаните. Родители, деца. И дори с тях можем да подобрим взаимоотношенията, ако те са лоши. С всички останали можем да общуваме по-лесно.

Допускайте нови хора в живота си, дори и да не сте сигурни имате ли общи интереси с тях. Те ще станат ваши спътници, приятели или учители. Ще имате някой, с когото да говорите, и ще забравите за самотата.


2. Опитай нещо ново
Дегустирай нови ястия, променяй стила на облеклото си, откривай нови маршрути, купувай нови електроуреди, гледай филмови премиери, прочети нови вестници или книги.

Особено филми. Филмите, които си заслужава да види една самотна жена, я прехвърлят в друг свят и я избавят от тежестта на собствения.

Мозъкът е като мързелива дъвка. Постоянно се огъва на едно и също място, докато другите гънки изчезват. Поради това ние свикваме с монотонността. И монотонността е пътят към самотата.

Освен това, пробвайки новото, винаги ще бъдеш наясно с това, което се случва на една и съща вълна с обществото, а това ще означава, че не си сама.

3. Прости на тези, които са те обидили
Ако не можеш да простиш на някого, просто го забрави. Забвението – това е най-доброто наказание и най-доброто лекарство. Забравяйки човека, ти забравяш и това, че са те изоставили, и чувството на обида ще изчезне.

4. Следвай желанията си.
Докато желаем нещо, ние сме живи. Вслушвай се в своите вътрешни желания и ги следвай. Успехът – това не е случайност, а резултат от опита.

Опитът – това е достатъчно количество повторения. За да го постигнеш, е нужна смелост да рискуваш отново и отново. Рискувайки и желаейки, ти ще забравиш за самотата.

5. Не бързай.
Понякога мечтите не се сбъдват веднага. Някои от тях плашат, ако се подходи с прекомерна настървеност и нахалство. Ако ти наистина искаш нещо, то ще го постигнеш, ако действаш методично. Покрай силната загриженост относно начинанието и наличието на цел, ти няма как да се почувстваш самотна по пътя към осъществяването й.

6. Нищо не е край дори краят.
Помни тази фраза в моменти на отчаяние. „Краят на едно нещо – това е началото на друго.“ Всичко се променя, преминава от една форма в друга. Разбирайки това, ти няма да съжаляваш за нищо и ще възприемаш временната самота като фаза.

Нищо не е край, но краят е близко. Животът е краен. За това е необходимо да помниш, че не трябва да го погубваш в самосъжаление.

7. Живей, както ти харесва, но не забравяй да се грижиш за тялото си, иначе то ще те подведе в най-неочаквания момент.
Периодично го питай какво желае, какво му се иска и изпълнявай неговите желания. Опитай да тръгнеш на пилатес, йога, плуване, разходка в гората. Тялото ще ти подскаже какво му харесва най-много. Да боледуваш в самота е лошо, не се докарвай до болест.


8. Не се вълнувай от това какво ще си помислят хората.
Хората мислят основно за себе си. За теб гледат като на собствено отражение. Те измерват себе си по твоята реакция спрямо тях.

9. Страхувай се от самоувереността.
Съмненията са нещо добро, те позволяват да промислиш множество варианти за реализацията на планираното. Ти няма да стоиш на едно място и да мислиш само да това защо си сама и няма кой да ти помогне. Винаги ще се движиш, ако не по един път, то по друг, а помощниците ще се срещнат в процеса.

Как една жена да се освободи от самотата? Никак, тя трябва да бъде приета и с нея може да се живее. А да се живее така наситено, осмислено, интересно и целеустремено, че да нямаш време да размишляваш за нея. Жената не е сама, когато на нея й е интересно дори и да е сама със себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts