5

юни

Стайните растения имат нужда от ето такива грижи

Стайните растения красят жилището и създават уют

Да се грижите за стайните растения не означава само да ги поливате, а и да ги пресаждате навреме и правилно. За опитните цветари не е проблем, но начинаещите имат нужда от помощ.

Най-точното време

    Пролетта е най-подходящият период за пресаждане. Младите и бързорастящите цветя имат нужда от това всяка година. Обикновено корените им са се показали от дренажните отвори.

    По-старите са достигнали пика в растежа си и нямат нужда от пресаждане всяка година. Ако изглеждат добре и цъфтят редовно, ако корените не са изпълнили съда, през пролетта е достатъчно да подмените само горния слой на почвата. С лъжица или малка лопатка отделете 7-8 см пръст, внимавайте да не нараните корените.

    Младите палми например се пресаждат всяка година, а след това – през 6-8, ако ги подхранвате редовно

    Бъдете много внимателни с корените, въобще не понасят увреждане.

    Нямат нужда от редовно пролетно пресаждане и кактусите. Но ако се налага, се прави в края на зимата.

    Не се пресаждат растения по време на цъфтеж. Много видове реагират с падане на пъпките и цветовете.

    Оптимален метод

      За да е успешно пресаждането, е важно да знаете кой начин е най-подходящ за конкретното цвете.

      При обичайното пресаждане растението се изважда от саксията, почиства се от старата почва и се премества в нова. Това е подходящо за здрави цветя, които лесно понасят промени.

      Пълна подмяна на почвата се прилага и при болни растения, преживели дълъг период на преполиване или преохлаждане. Почвени вредители също го налагат. Тогава след изваждане на цветето корените му се измиват много добре, повредените и изгнили се изрязват. Потапя се в слаб разтвор на калиев перманганат за 20-30 минути.

      Преместване се нарича пресаждането, при което се запазва старата почва и само се досипва нова

      Така се подхожда към капризни видове като араукария и други хвойнови, палми, аспидистри. Също и при отглеждане на цветя от семена. Те многократно се преместват в по-голям съд, но се пази почвата около корените им.

      Правилна почва

        За да избегнете грешки, най-добре купете готова смеска. Вече се предлага субстрат за различните видове – кактуси, палми, сукуленти, орхидеи, рододендрони и т.н.

        Ако решите сами да правите смес, трябва да използвате основна универсална почва и да добавите нужното за конкретното цвете.

        Кактусите и сукулентите изискват най-вече въздухопроницаемост. Затова в нормалната се слага речен пясък и вермикулит в съотношение 2:1:1. За горските кактуси (великденчета) се добавя само вермикулит без пясък. За млада палма към градинска почва се слага горска, торф или кокосов събстрат и перлит в съотношение 2:2:1:1. С възрастта последните две съставки се намаляват.

        Папратите в природата са епифити и за тях смесете универсална почва, тор, торф и вермикулит. Филодендрони, монстера, антуриум и родствениците им обичат смес от листна почва, градинска и торф. За да е по-рохката, може да сложите малко сфагнум и счукани дървени въглища. Стайните теменужки предпочитат слабокисела почва на основата на торф, вермикулит, сфагнум и дървени въглища. За бромелиевите – ананас, белбергия и други, смесете универсална почва и почва за орхидеи 1:1.

        Ако използвате градинска или горска почва, трябва да я дезинфекцирате. Най-лесно е да я изпечете във фурната.

        Правилна саксия

          Успехът до голяма степен зависи от нея. Няма значение дали е керамична или пластмасова. Общото правило е да се ръководите от сегашния размер – новата трябва са е с 2-3 см в диаметър по-голяма. Така ще избегнете подгизване на почвата, което често се случва при прекалено голям съд. Цветето няма да расте, ще се развива само на корени. Височината на съда зависи от корените. Те трябва да се спускат свободно малко над дренажа.

          Дренаж

            Обърнете внимание на дренажните отвори. Често те са прекалено малки. Разширете ги с нож или дрелка, иначе ще се запушат бързо и няма да вършат работа. При керамични саксии това е трудно, така че по-добре обърнете внимание на размера още при купуването.

            Слоят дренаж трябва да е не по-малко от 1/5 от височината на съда. Така ще избегнете загниване на корените, ще навлиза и въздух при тях. Използвайте какъвто и да е материал, който лесно пропуска вода – керамзит, въглен, едър речен пясък, натрошена керамика и дори парчета пенопласт, но само в краен случай. Корените често прорастват през него.

            Вашият коментар

            Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

            Related

            Posts