11

май

Скандинавски уют в бяло за вашия дом

Когато подреждате апартамент или къща, искате да го направите уютен, удобен за всички членове на семейството, светъл и красив

Също така искате мебелите, домашният декор и други интериорни елементи да са в хармония помежду си. Но възможно ли е да постигнете такива резултати, без да наемете дизайнер и без да имате подходящо образование? Да, това е съвсем реално. Просто трябва внимателно да обмислите дизайна и да се придържате към прости правила. И белият цвят ще помогне с това.

Защо бялото е привлекателно в интериора и защо мнозина го избягват

На снимка белия интериор почти винаги изглежда свеж и впечатляващ, но малко хора рискуват да декорират интериора си по този начин. Факт е, че много хора се страхуват от светлите нюанси, мислейки че твърде лесно се цапат. Особено ако в къщата има животни или малки деца. Но практичността на белия интериор до голяма степен ще се определя от материалите, използвани за декорация.

Днес има много бои, декоративни панели и покрития, които могат бързо и лесно да бъдат почистени от голямо разнообразие от замърсители. Освен това, както показва практиката, най-лесно замърсеният цвят е черния – дори най-малките прашинки стават забележими на неговия фон. Следователно, дори от гледна точка на практичност, белият интериор не е най-лошото решение.

Популярността на интериора в бели цветове е съвсем разбираема. Това решение ви позволява визуално да увеличите пространството, да повдигнете тавана и да запълните стаята със светлина – което е особено важно за повечето централни и северни региони.

Светлите интериори са безспорна тенденция за 2024

Неутралните багри отварят помещението, правят го по-елегантно и изпълнено със светлина. Използването на нюанси на бялото, на светла дървесина и натурални цветове на естествен текстил винаги е правилната рецепта за ненатрапчива изисканост и уют.

Не е трудно да решите стените, подовете, завесите в светли цветове – повечето производители наблягат на най-голямо разнообразие в продуктовите гами именно на тази палитра.

При твърдите подови настилки първенство държат естествените нюанси на карарския мрамор

За по-топлите подове са актуални светлите дървесни видове бук, клен, акация, ясен.

При мебелите освен едноцветни плоскости с матов или лъскав финиш може да избирате и естествени фурнири – топола, бреза.

Светлите цветове се съчетават идеално с метал или с по-тъмно дърво. В зависимост от стила на обзавеждането те си подхождат превъзходно с блясъка и на златото, и на среброто.

Друг чудесен вариант за оформяне на светло пространство е комбиниране с по-тъмна естествена дървесина – подови настилки, етажерки, столове, маси. Това съчетание от цветове и материали стои по-елегантно, ако финишите са матови, а текстилът – мъхест. По този начин се засилва усещането за уют.

Как да избегнете ефекта „болница“

Противниците на белия интериор казват, че той изглежда скучен, твърде официален и често прилича на болница. За да избегнете това, трябва да изберете висококачествена боя. Не и най-евтините: те често се купуват от медицински институции.

Вторият съвет е да използвате не чисто бяло, а нюанси, възможно най-близки до него – те се наричат ​​мръснобели

Може да бъде цвят екрю, слонова кост, мляко, сметана, бита сметана и др. Получават се чрез тониране на обикновена бяла консервна боя.

Ако разгледате различни варианти за бял интериор, вероятно ще забележите, че стените наистина не са кипящо бели. Те могат да имат фин сив, син, розов, зелен, лавандулов, маслинен оттенък. Но това е достатъчно, за да се отървете от усещането за „болница“.

Изглежда интересно, когато белите стени в интериора имат различни подтонове, т.е. боядисани с различни цветове. Благодарение на това можете да постигнете различни ефекти и визуално да коригирате пространството.

Източник: lavandadecor.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts