чист въздух

12

окт.

От какво значение е чистия въздух у дома за общото ни здраве

Липсата на чист въздух у дома може да бъде причина за различни здравословни проблеми

Проветряването на къщата, за да влезе свеж въздух, е навик, който нашите дядовци и баби са смятали за важен. Много хора смятат, че е само за премахване на лошите миризми, но всъщност ползите са доста повече.

Например много хора пушат на закрито. Освен това работата на хората им пречи да почистват къщата толкова, колкото им се иска. Както можете да си представите, това води до натрупване на определени газове, които са вредни за вашето здраве.

Всъщност неотдавнашната пандемия на коронавирус доведе до период на изолация в много страни. Тази ситуация принуди всички да останат на закрито по-дълго от обикновено.

Днешната статия ще обясни ползите от проветряването и  ще се научите как да проветрявате къщата си по най- добрия начин.

Значението на свежия въздух за дома

Също така, това е още по-важно, ако имате котел или печка, или камина. Наистина, почти всички уреди имат изход, но е обичайно част от газовете да се натрупват на закрито. Това, разбира се, е вредно за здравето.

Проветряването на вашето пространство е по-важно, отколкото си мислите. Както вече знаете, вие елиминирате токсичния въглероден диоксид от тялото си с всеки дъх, който поемате.

Междувременно проветряването на къщата помага за обновяването на кислорода и регулира влажността. Същото важи и за неприятните миризми, суспендирани частици и дори прах. Те намаляват, когато проветрявате и по този начин околната среда се подобрява.

Неправилната вентилация може да доведе до здравословни проблеми. На първо място, увеличава риска от алергии и инфекции, тъй като по-лесно се натрупват прах и микроби.

В допълнение, оставянето на слънчева светлина елиминира голям брой микроорганизми. Друго нещо, което трябва да вземем предвид е, че предотвратяваме разпространението на мухъл, като балансираме влажността в помещението, когато проветряваме.

Кой е правилният начин за проветряване?

Изчакайте 10 до 15 минути, след като станете, преди да оправите леглото си.

Можете да следвате няколко прости съвета, за да проветрите правилно стаята или цялата къща. Освен това е важно да се вземе предвид сезонът на годината, влажността и температурата. Това е така, защото ще ви помогне да изберете най-доброто време от деня, за да го направите.

Освен това най-доброто нещо, което можете да направите, е да създадете течение в цялата къща. Тоест, ако е възможно, отворете прозорците на всички стаи едновременно. Обикновено период от около десет или двадесет минути е достатъчен за обновяване на въздуха.

Винаги е най-добре да проветрите спалнята си веднага след като станете. Освен това изчакайте около 15 минути, преди да оправите леглото си, за да проветрите чаршафите.

През зимата най-доброто време за проветряване е сутрин или обед. По този начин температурата няма да е толкова ниска, колкото през нощта. През лятото обаче се случва обратното. Имайте предвид, че колкото повече хора има в една къща, толкова по-дълго трябва да я проветрявате.

И накрая, имайте предвид, че не е добре някои стаи да са постоянно затворени. Всъщност трябва да проветрявате често, ако някой пуши или има включена отоплителна система, докато спите.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts