алкохолик

30

сеп.

Мъжът ми е алкохолик- как да му помогна?

Решението е важно да дойде от самия човек за да има ефект възстановяването

Алкохолизмът е сериозно заболяване, което засяга много хора. В допълнение към сериозните здравословни проблеми, това обикновено включва и проблеми в други области от живота на алкохолика, като работа, личен живот, семейство и т.н. Следователно, след като алкохоликът е разпознал проблема си и е решил да започне терапия, той се нуждае от помощ на хората около тях, цялата им подкрепа, съпричастност, разбиране и търпение. Ако вашият партньор е алкохолик, как можете да му помогнете?

Алкохолизъм

Това състояние се характеризира със силна зависимост, както физическа, така и психологическа, от консумацията на алкохол.

Алкохолизмът е разстройство, което причинява зависимост от алкохола. В този смисъл това не е същото като злоупотребата с алкохол, която може да се появи в определен момент.

Всъщност лекарите смятат алкохолизма за болест, тъй като причинява силна физическа зависимост, тоест човек не може да спре да пие, защото синдромът на отнемане го възпрепятства. Алкохоликът трябва да пие повече и повече, за да усети същия ефект, тъй като тялото му се адаптира към приема на алкохол.

От друга страна, алкохолизмът предизвиква и психологическа зависимост, така че излизането от тази зависимост става наистина трудно постижимо без помощта на квалифицирани специалисти.

Като всяка зависимост, алкохолизмът може да причини сериозни здравословни проблеми, а също и проблеми в живота на алкохолика. Всъщност алкохолизмът има физически, но и психологически последици не само върху зависимия човек, но и върху хората около него.

Поради тази причина е изключително важно да разпознаете проблема, да потърсите помощ и да започнете терапия. Но какво можете да направите, ако партньорът ви е алкохолик? Как можете да им помогнете? Ще ви дадем няколко съвета по-долу.

Помогнете на алкохолика да осъзнае

Само зависимият човек може да вземе решение за започване на терапия и възстановяване. Поради тази причина хората около вас могат да ви предупредят, но не могат да ви принудят да направите каквото и да било.

Затова, винаги по съпричастен начин, можете да им помогнете да осъзнаят, че алкохолът е проблем. Този подход винаги трябва да е от място на помощ и подкрепа, а никога като атака или с цел да се обвини зависимият.

Например, трябва да избягвате да казвате неща като „когато пиете, вие сте непоносими или се правите на глупак“. Напротив, трябва да подхождате с емпатия и деликатност, без директни нападки. Затова е по-добре да кажете нещо като „Знам, че е трудно …“, „Разбирам те, но …“.

Освен това трябва да имате предвид, че този подход да говорите за пристрастяване трябва винаги да се прави в момент на трезвеност. Безполезно е да го правят, когато са под въздействието на алкохол.

Трябва обаче да сте наясно, че много зависими категорично отричат ​​своята зависимост. В този смисъл помагането им да осъзнаят може да ги накара да се обърнат срещу вас, мислейки, че ги обвинявате или нападате.

Затова винаги имайте предвид, че не можете да принудите никого да се излекува, ако той не иска. Ако вашият партньор е алкохолик, вашата роля е да помогнете за повишаване на осведомеността за даден проблем, но нищо повече. Ако другият човек настоява, че не иска да се възстанови или не разбира, че има проблем, не трябва да се обвинявате за това.

Никога не помагайте на алкохолик да пие

Вашият партньор може да ви помоли да купите алкохол. Може би защото се чувстват неудобно, ако хората ги видят да купуват повече от една бутилка, може би защото са пияни или по други причини, така че ви молят да отидете.

Трябва обаче категорично да откажете. Всъщност трябва да изясните, че не сте съгласни с тяхната зависимост и че я смятате за проблем. Следователно, ако искат да пият, ще трябва сами да си купят алкохола. Не трябва да помагате за поддържането на тяхната зависимост.

По същия начин вашият партньор може да търси извинения да излезе и да пийне нещо. Ако усетите, че намерението им е да пият, трябва да сте ясни и категорични и да откажете. Ние настояваме: не можете да им помогнете да поддържат зависимостта си.

Потърсете професионална помощ

С терапия и професионална помощ алкохоликът ще може отново да се радва на пълноценен живот.

Процентът на хроничните алкохолици, които са успели да се излекуват от зависимостта без професионална помощ, е много нисък. Така че, ако вашият партньор е алкохолик и е разбрал, че има проблем, и се опитва да потърси помощ, тогава го подкрепете.

Има терапевти за пристрастяване, които могат да ви преведат през тази голяма стъпка и трудно пътуване. Има и организации, като Анонимни алкохолици, които оказват подкрепа на хора с този вид зависимост.

От своя страна можете да се включите, да потърсите специалист, да придружите партньора си, да научите повече и да говорите с терапевта какво трябва да направите, за да бъде успешно възстановяването им.

Освен това можете да потърсите дейности, които да правите заедно, които не включват пиене. Например ходене заедно в клас, на фитнес, на разходка. Не забравяйте, че зависимият трябва да се превъзпита, тоест трябва да се научи да се забавлява без алкохол.

Избягвайте стресови ситуации или такива, които предизвикват нужда от пиене

Това винаги е препоръчително, но много повече, когато зависимият е на терапия, за да се избегнат рецидиви. Трябва да можете да разпознавате ситуациите, които стресират зависимия и да се опитвате да ги избягвате. Всъщност стресът ще ги накара да искат да пият, което ще усложни възстановяването им.

Затова трябва да бъдете бдителни и проактивни, за да избегнете подобни ситуации или моменти за алкохолика. Не е лесно. Вашият партньор обаче се нуждае от цялата ви подкрепа и търпение. Не ги обвинявайте, те са болни. Не ги нападайте, те имат проблеми. Това, което трябва да направите, е да ги разберете и подкрепите, да бъдете там и да си сътрудничите за тяхното възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts