17

юни

Мистериозен божур: 5 необичайни мита за най-яркото цвете на лятото

Любимият на всички божур може да съперничи по популярност дори с царицата на цветята розата

Не е чудно, че около красивия божур са възникнали толкова много митове. Чували ли сте някои от тях?

Ароматни, буйни, фотогенични – и толкова желани божури! Невъзможно е да се устои на тези нежни ароматни пъпки. В чест на сезона на божурите събрахме пет мита: нека разберем заедно кои от тях са верни и кои са измислени.

Мит 1: божурът е наистина женствено цвете

Не е вярно! Може да изглежда така, защото божурите буквално подлудяват момичетата и за много дами това цвете заема почетно място в списъка с любими. Но според древното китайско учение божурът е носител на мъжка енергия, символ на императора и мъжкото начало Ян.

А в Древна Япония божурът е бил знак на самурая: той олицетворявал безупречна сила на духа, чест и сила на духа, поради което изображението на цветето често е било рисувано върху броните на самураите. Има дори красива японска поговорка: „в битка търсете голямото цвете“, което означава „търсете голяма слава, поемайте рискове“.

И до днес в Азия вярват, че както живите, така и рисуваните божури привличат богатство и просперитет в дома.

Мит 2: божурът се нарича зеле в света на цветята

Това е отчасти вярно, защото известният пътешественик Марко Поло описва божурите като „цветя с размерите на глава зеле“. Наистина, при някои сортове диаметърът на пъпките достига 25 см. За сравнение: средният размер на обикновеното бяло зеле е 30 см, оттук и връзката със зеленчука.

Сред рекордьорите по разкош са Паула Фей, Бънкър Хил, Принцеса Маргарет и, разбира се, любимата на всички Сара Бернхард.

Мит 3: тинктурите от божур са ободряващи като кофеина

Точно обратното! Тинктури от корени и листа на божур се използват от векове като успокоително и антиконвулсивно средство. На запад още от древността екстрактът от божур се използва за лечение на главоболие и зъбобол, а отварите са приложими при нервна възбуда и други заболявания. Ето защо божурните храсти често се срещат на територията на европейските манастири.

Венчелистчетата от божур се консумират активно като деликатес: сушат се, подслаждат се и се добавят към чай, лимонада, салати, бобови пасти и пайове.

Мит 4: Божурите променят цвета си, когато са изложени на температура

Цветът не се променя, но размерът – да: колкото по-топло е в стаята, толкова по-бързо се отварят пъпките на божура. Малък трик: ако трябва да държите божурите по-дълго затворени, те се поставят в хладилник при температура най-малко 5 градуса.

Но божурите от сорта Coral Sunset, например, променят цвета си, когато изсъхнат. От ярки корали, пъпките постепенно стават прасковени, след това жълтеникаво-кремави, а върху венчелистчетата се появяват фантастични нюанси и преливания.

Мит 5: Божурите цъфтят само през май и юни

Не е вярно. Въпреки че в България сезонът на божурите традиционно продължава от средата на май до началото на август, благодарение на усилията на животновъдите този период беше удължен с цели два месеца. Някои сортове могат да бъдат намерени в продажба от април до самия край на лятото. А в японския град Фукуока има цяла градина, която наричат ​​„чудото на божура“. През февруари там цъфтят божури, а смешни сламени шапки предпазват нежните пъпки от снега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts