26

окт.

Лъжецът не разпознава лъжата

Мит е, че хората лесно разпознават себеподобните си. Поне при лъжците не е така

Затова не разчитайте нито в делови, нито в лични контакти, че ще разкриете измамника, понеже си давате сметка за същия свой лош навик, предупреждават учените.

Причината е, че лъжите повреждат човека. Изследвания показват, че те променят функциите на мозъка. В резултат се стига до по-ниска емоционална интелигентност.

Екип, ръководен от Джулия Пий от Университета на Мичиган, е направил поредица от експерименти с 259 доброволци. Те се подложили на тестове, оценяващи и нивото им на честност.

След като с различни задачи установили кой колко е склонен да лъже, изследователите им направили психологически тестове, с които измервали дали те успяват правилно да разчитат емоциите на други хора по изражението по лицата им.

Данните, публикувани в американското научно списание за експериментална психология, сочат категорично, че колкото повече е склонен да лъже някой участник, толкова по-слабо се представя при разпознаването на чуждите емоции.

Изследователите предполагат, че причината за това е гузната съвест

Лъжльото свиква психически да се дистанцира от другите хора. Той отбягва да гледа в очите и смята, че така си създава механизъм, за да не се издаде. По този начин обаче не може да разбере и какви чувства показва или крие събеседникът му. Става дума не само за лъжи, а и за други емоции.

Неискреността пречи на лъжците да се свързват на по-дълбоко ниво с останалите хора, заключават изследователите.

Друго прочуване също доказва, че лъжата променя психиката. Учени от университета „Дюк“ са установили, че колкото повече лъже човек, толкова по-лесно става за него да изрича неистини. Той свиква да изкривява истината и постепенно става хроничен лъжец. Може да бъде нечестен дори когато няма никаква нужда от това.

„И най-опасното е, че хората не осъзнават как лъжите ги променят“, коментира психологът Дан Ариели, ръководител на изследователския екип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts