Как да се отървем от миризмата на котка у дома

14

юли

Как да се отървем от миризмата на котка у дома

Открийте ефективни и практични съвети за премахване на котешката миризма от дома ви

Ако имате котки или се местите в дом, където предишните обитатели са били любители на котки, тогава знаете колко трудно е да се отървете от котешката миризма. Това се дължи главно на навиците и биологичните характеристики на тези животни. Котешката урина, която съдържа силно миришещи съединения като амоняк, може да проникне в килими, тапицерия и дори дървени подове, което затруднява пълното и отстраняване.

Котките също имат ароматни жлези на лапите и муцунките си, които използват, за да маркират територията си чрез триене в повърхности. Това поведение оставя след себе си масла и феромони, които допринасят за постоянната миризма. В допълнение, котешка козина и пърхот могат да се вградят в тъкани и въздуховоди, като непрекъснато отделят фина, но забележима миризма. Дори техните навици на поддържане, които разпръскват слюнка по козината им, могат да добавят към цялостния аромат, който остава в дома.

Обстойно почистване на килими и подове

Килимите и подовете могат да улавят миризми, особено котешка урина, която съдържа силно миришещ амоняк. Започнете с прахосмукачка старателно, за да премахнете козината и пърхота. Помислете дали да не наемете машина за почистване на килими или да наемете професионална почистваща услуга, за да почистите килимите си.

За подове от твърда дървесина или плочки използвайте ензимен почистващ препарат, безопасен за домашни любимци, за да разградите всички органични съединения, причиняващи котешката миризма.

Изчистване на стени и первази

Котките често се търкат в стени и первази, оставяйки след себе си масла и аромати от ароматните си жлези. Измийте тези зони със смес от вода и бял оцет, който е отличен за неутрализиране на миризми.

За упорити петна, малко сода за хляб може да помогне за изтъркване на всички остатъци. Уверете се, че сте изплакнали обилно с вода, за да отстраните всеки почистващ разтвор и оставете повърхностите да изсъхнат напълно.

Обновяване на тапицерия и пердета

Меката мебел и завесите могат да абсорбират и задържат миризмите на домашни любимци. Ако е възможно, отстранете и изперете всички тъкани. За тапицерия, която не се сваля, използвайте безопасен за тъканите ензимен почистващ препарат и парочистачка, за да проникнете дълбоко във влакната и да премахнете котешките миризми.

Използвайте естествени абсорбатори на миризми

Естествените абсорбатори на миризми като сода за хляб и активен въглен могат да помогнат за премахване на миризмата на котки. Например, можете да поставите купички със сода за хляб или торбички с активен въглен в помещения, където миризмата е най-силна. Тези материали абсорбират миризмите с времето и оставят дома ви да мирише по-свежо. Сменяйте ги на всеки няколко седмици, за да запазите ефективността им.

Източници: https://decortips.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts