вербалното насилие

30

сеп.

Как да разпознаем вербалното насилие

Никой няма право да обижда, унижава или очерня друго човешко същество. Всъщност междуличностните отношения трябва да се основават на уважение. Поради тази причина, ако се случи вербално насилие, трябва да го ограничите или да съобщите за ситуацията.

Вербалното насилие е, както подсказва името, вид насилие или агресия. Поради това не трябва да се допуска. Всъщност, когато установите словесно насилие, трябва да вземете мерки и да го докладвате. Всъщност, като вид емоционално насилие, то трябва да бъде изкоренено, тъй като накърнява достойнството на жертвата.

Какво е вербално насилие?

Вербалното насилие се дефинира като „прекомерна употреба на език за подкопаване на достойнството и безопасността на някого чрез обиди или унижение, внезапно или многократно“.

Това определение ни показва, че може да се появи в различни форми. Тоест, това може да е обида, груб коментар и т.н. По този начин достойнството и самочувствието на малтретирания човек са засегнати от насилника, който смята, че има „авторитета“ или „привилегията“ да може да нападне друг човек по този начин.

Вербалното насилие, като вид емоционално насилие, може да възникне във всяка ситуация и да засегне всеки. Поради това може да се случи на деца, юноши, възрастни или възрастни хора. Освен това, това може да се случи в различни среди, като между двойки, сред приятели, на работа и т.н.

Как да разпознаем словесното насилие:

Вербалното насилие означава обиди и унизително поведение към други хора.

Вербалното насилие не оставя синини или рани, но е вид малтретиране и агресия. Въпреки това е по-трудно да се открие.

  • Агресивни изблици (обиди и унижение)
  • Обвинения
  • Обвиняване на другия човек
  • Осъждане или критикуване по унизителен или груб начин
  • Минимизиране или омаловажаване на жертвата
  • Презрение или презрение
  • Поръчване или изискване на неща, викове
  • заплахи

Унизителни или унизителни псевдоними

Понякога всеки може да загуби самообладание и да „прекрачи границата“. Въпреки това, ако това се случи, трябва да преосмислите и да поискате прошка, като осъзнаете щетите, причинени на другия човек. Въпреки това вербалното насилие е повтаряща се и съзнателна практика за унижаване и очерняне на другия човек, който насилникът смята за по-нисш.

Примери за вербално насилие

Ще изброим някои примери по-долу:

  • В една връзка. Един от членовете на двойката „иска“ неща, вместо да ги иска. Освен това те крещят арогантно, унижавайки другия. Насилникът смята, че другият човек е там за каквото поиска и че не струва нищо. Освен това смятат, че другият трябва да им „обслужва“.
  • В приятелска група. Насилникът използва унизителни и обидни прякори. Освен това те дори биха могли да заплашват или унижават жертвата пред всички.
  • На работа. Шефът дава заповеди, използвайки груби коментари – включително пред всички останали – да се говори със служител или работата му. Има публични или частни обиди. Критиката е постоянна, унизителна и неградивна.
  • Възрастни хора. Например, болногледач обижда своя пациент и му нарежда да прави неща, без да го уважава, принизявайки го и унижавайки го.
  • В отношенията родител-дете. Родителите използват унизителни прякори за детето си, обиждат го или му се подиграват, казвайки, че не знае нищо или е безполезно. Особено при деца, следите, които злоупотребата оставя, могат да продължат до зряла възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts