загуба на слух

19

авг.

Загуба на слух: 4 признака при които трябва да отидете на лекар

Намаленият слух може значително да понижи качеството ви на живот

Здравето на слуха е основен аспект на нашето качество на живот. Ранната консултация с отоларинголог може да ви помогне да диагностицирате и лекувате широк спектър от проблеми с ушите, носа и гърлото. Продължете да четете, за да се научите да разпознавате предупредителните знаци, които изискват вниманието на тези професионалисти.

Според информация на Световната здравна организация (СЗО) се изчислява, че повече от 5% от световното население се нуждае от специализирана медицинска помощ за лечение на техните слухови затруднения. Освен това до 2050 г. 1 от 10 души ще има инвалидизираща загуба на слуха. Тези състояния могат да бъдат леки, умерени, тежки или дълбоки и да засегнат едното или двете уши.

Трудности при слушане на разговори

Проблемът със слуха обикновено е един от най-очевидните признаци, че нещо не е наред и е време да потърсите специализирана помощ. Ако сте забелязали, че не чувате разговори или трябва да увеличите звука на телевизора или радиото, това може да означава проблем със слуха ви.

Отоларинголозите могат да извършат обширни изследвания, за да определят причината и степента на загуба на слуха. От избора на подходящи слухови апарати до проучването на по-усъвършенствани възможности за лечение (като кохлеарни импланти), тези експерти могат да ви осигурят решенията, от които се нуждаете, за да ви помогнат да чувате по-добре.

Усещане за запушени или възпалени уши

Въпреки че в повечето случаи тези симптоми са причинени от временни проблеми, като оклузия на церумен или промени в атмосферното налягане, те могат също да са признак на основна загуба на слуха, която изисква медицинска помощ.

Лечението зависи от причината за дискомфорта, но обикновено включва професионално почистване на ушната кал в ушния канал. Освен това специалистът може да избере прилагането на антибиотици или други лекарства за лечение на инфекции и прилагането на техники за облекчаване на налягането, наред с други.

Имайте предвид, че пренебрегването на усещането за болка в ухото може да доведе до дългосрочни усложнения, като необратимо увреждане на слуха или повтарящи се инфекции. Ранното търсене на медицинска помощ може да предотврати големи проблеми, така че се грижете за здравето си.

Шум в ушите

Шумът в ушите е слухов сигнал, който се проявява като звънене, бръмчене или други звуци в ушите без външен източник. Това явление може да бъде повече от просто раздразнение и в много случаи е свързано с други проблеми със слуха.

Изследване, публикувано в Otolaryngologic Clinics of North America, съобщава, че 10-20% от световното население страда от шум в ушите и честотата му нараства с възрастта. Това досадно звънене може да доведе до чувство на безсилие, безсъние, когнитивна дисфункция, безпокойство и депресия. Търсенето на медицинска помощ може да доведе до навременна диагноза.

Не чувате добре в тиха среда

Изпитването на затруднения със слуха в ситуации без фонов шум може да бъде ранна проява на загуба на слуха, която не бива да се пренебрегва. Хората с някаква форма на глухота трябва да помолят другите да се повторят или да се почувстват изоставени в ситуации, в които не чуват ясно.

Тези проблеми може да са свързани с кондуктивна, сензоневрална или сензорна загуба на слуха. При последното малките рецептори във вътрешното ухо могат да бъдат увредени, докато кондуктивната загуба на слуха се дължи на препятствия в средното ухо. Невралната сензорна загуба на слуха е комбинация от двете.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts