неръждаема стомана

14

май

Ефективни и лесни начини за почистване на неръждаема стомана

Няколко полезни съвета чрез, които лесно ще почистите хладилника, аспиратора и всички други неръждаеми повърхности                   

Неръждаемата стомана присъства в много кухненски прибори, като тенджери и тигани и прибори за хранене, както и в уреди, мивки и дори бижута. Причината? Стоманата е здрав материал, който не отделя вредни частици и изглежда добре.

Има много продукти, естествени и произведени, които могат да ви помогнат да измиете неръждаема стомана и тук ще ви кажем кои според нас са най-добри за петна и избледняване. Ще ви кажем и трикове за ежедневна поддръжка, почистване на вашите уреди и дори бижута.

Използвайте неутрален сапун

Сапунът е много универсален продукт, който ви позволява да миете множество повърхности. Ако имате съмнения как да почистите неръждаема стомана с него, просто разтворете няколко капки в съд с вода, навлажнете мека гъба и разтъркайте стоманата

Изсушете неръждаемата стомана много добре

След почистване с неутрален сапун трябва да подсушите добре тенджерата, аспиратора, хладилника или всяка друга повърхност, която почиствате. Въпреки че този тип стомана наистина е „неръждаема“ при нормални условия, ако оставите вода за почистване върху нея, тя може да се оцвети и да загуби блясъка си.

Препоръчително е да използвате микрофибърна кърпа за почистване. Те са много меки, лесни за почистване и не драскат повърхността на стоманата.

Как да почистите неръждаема стомана с оцет и сода за хляб

Оцетът и содата бикарбонат са два от най-използваните домакински продукти за битова хигиена. Първият е много полезен за почистване на неръждаема стомана, зацапана с котлен камък (това се дължи на киселинността му), както и за борба с мазнините, тъй като има обезмасляващо действие. Междувременно вторият е идеален за третиране на упорити петна и изгорели петна.

Ако не знаете как да почистите правилно съдомиялната машина от неръждаема стомана, както и плотовете и аспираторите от този материал, ще ви кажем:

  • Смесете в спрей бутилка една част оцет и две части топла вода.
  • Нанесете сместа върху цялата повърхност на мивката или плота.
  • Поръсете сода за хляб върху повърхността.
  • Оставете го да престои няколко минути.
  • Избършете с мека гъба.
  • Подсушете с микрофибърна кърпа.

Сода и кола за почистване на зацапана или изгорена неръждаема стомана

Газираните напитки не ставата само за пиене, те също могат да ви помогнат да премахнете досадната ръжда и петна от варовик върху неръждаема стомана. За да направите това, намокрете гъба в содата и разтрийте мястото, където има петното, докато изчезне. След това просто изплакнете и подсушете добре.

В случай, че петното е много силно, оставете содата да подейства за няколко минути върху мястото, преди да изтъркате и изплакнете. Газираната вода в содата помага за почистване в дълбочина.

Доматен сос за почистване на петна или изгоряла неръждаема стомана

Доматеният сос е един от най-ефективните съвети за блясък на тиганите, а киселина в него е отговорна за разтварянето на карбонизираните петна, които стоманата може да има. Ако се чудите как да почистите изгоряла неръждаема стомана, просто направете следното:

  • Покрийте изгореното място с доматен сос.
  • Поставете го на огъня за няколко минути. Това важи само ако петното е върху тенджера или тиган.
  • Оставете да действа около 30 до 40 минути.
  • Разтрийте с много мека гъба.
  • Измийте и подсушете с кърпа за съдове.

Зехтин

Зехтинът е не само страхотен за готвене, но също така действа като естествен полир на този метал. Всъщност това е един от най-популярните и лесни трикове за възстановяване на блясъка на тъпи прибори:

  • Намокрете парче кухненска кърпа в зехтин.
  • Избършете цялата повърхност, която трябва да почистите.
  • Оставете да действа няколко минути.
  • Отстранете цялото масло, като го изтъркате със суха хартия.

Алкохол

Вярвате или не, алкохолът може да бъде много полезен за почистване на мръсотията от вратата на хладилника, както и от външната страна на други уреди. Чудите се как да почистите неръждаема стомана със спирт, просто следвайте тези стъпки:

  • Напръскайте алкохол върху външната страна на уреда с помощта на спрей, особено там, където има най-много мръсотия.
  • Търкайте с микрофибърна кърпа, докато мръсотията изчезне.
  • Много важна подробност е, че след почистване на неръждаема стомана със спирт, тя ще изглежда матова. Така че ще трябва да приложите някои от триковете, които ви казахме преди, за да върнете блясъка.

Ефервесцентни аспирини

Добър начин за почистване на ръждясали стоманени бижута е използването на аспирин и ефервесцентни антиациди. Те съдържат карбонат и натриев бикарбонат в състава си, който, както може би сте забелязали, е чудесен за почистване.

За да направите това, добавете таблетка аспирин или антиацид в половин чаша вода, поставете бижутата си вътре и ги оставете да действат около 15 до 20 минути. Ще видите, че водата потъмнява и когато извадите бижуто, трябва само да го подсушите добре.

Паста за зъби за почистване на бижута от неръждаема стомана

Вероятно не свързвате пастата за зъби с почистване на нищо друго освен вашите зъби, нали? Истината е, че може да се използва и за почистване на неръждаема стомана и метални бижута като цяло. Разбира се, не трябва да го оставяте твърде дълго върху бижуто си, защото може да го повреди. Стъпка по стъпка е както следва:

  • Нанесете паста за зъби върху гъба или четка с много мек косъм.
  • Втрийте върху зацапаните бижута внимателно, по посока на вените от неръждаема стомана.
  • Избършете с влажна кърпа, като се уверите, че няма остатъци от паста.
  • Подсушете добре и това е, почистете бижутата.

Препарат за почистване на стъкла

Както произведените, така и домашните почистващи препарати за стъкло, направени със съставки като оцет или лимон, са ефективни срещу пръстови отпечатъци. Напръскайте малко върху зацапаната зона и разтрийте с мека гъба, като завършите с попиване с микрофибърна кърпа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts