3

май

Ако усещате тази миризма навсякъде, веднага се прегледайте за рак

Лекарите не спират да говорят за коварството на онкологията от много години. Понякога първите „аларми“ за рак може да се окажат тихи и незабележими

Затова е добре да бъдете много внимателни.

Всяка година милиони хора по света чуват разочароваща диагноза в лекарските кабинети – онкология. Според статистиката за 2022 г. ракът е бил диагностициран при повече от 19 милиона души на планетата и повече от половината от тях вече са били в III и IV стадий, когато лечението се е оказало неефективно и по-сложно. Туморните клетки могат да се появят абсолютно навсякъде в човешкия организъм, така че колкото по-рано бъдат открити, толкова по-лесно ще бъде да ги „неутрализираме“, преди да се превърнат в метастази, които се разпространяват в цялото тяло и практически не оставят шанс за оцеляване.

Лекарите не спират да ни напомнят колко е важно да не пренебрегваме дори незначителните промени в тялото си. Въпреки това мнозина продължават да си затварят очите за препоръките, вярвайки, че това никога няма да ги засегне.

Профилактика на рака

Понякога дори най-здравите хора на пръв поглед чуват в кабинета на лекаря злощастната диагноза, която разделя живота им на „преди“ и „след“. Ето защо е невъзможно да се изоставят някои мерки за предотвратяване на развитието на злокачествени тумори. Обърнете внимание на тези най-обикновени, но важни съвети.

• Спрете пушенето и пиенето на алкохолни напитки;

• Не пренебрегвайте физическата активност;

• Ограничете консумацията на пушени, пикантни и твърде солени храни, а също така следете теглото си, за да предотвратите затлъстяването;

• Включете в менюто си зеленчуци и плодове и не забравяйте да вземете курс от витамини, предписан от специалист;

В случай на някакви заболявания незабавно се консултирайте с лекар и не забравяйте важността на годишните профилактични прегледи.

Основни симптоми на рак

Въз основа на дългогодишен опит в лечението на хора с рак, лекарите са идентифицирали следните основни симптоми на рак:

  1. Чувство на постоянна умора.
  2. Повишена телесна температура.
  3. Лош апетит и последваща внезапна загуба на тегло.
  4. Бучки в меките тъкани или жлези.
  5. Увеличени лимфни възли.
  6. Болка в тялото и главата.
  7. Загуба на координация.
  8. Промени в размера или цвета на рождените белези.

Този списък може да бъде продължен с още симптоми, тъй като всеки вид рак има свои собствени специални „сигнали“. Неотдавна лекарите отново алармираха. Факт е, че през последните години зачестиха случаите, когато пациенти започват масово да се оплакват от странен проблем, който след множество прегледи се оказва с много по-сериозен мащаб, отколкото може да се предположи първоначално. По този начин сарком (рак на съединителната тъкан), лимфом (рак на лимфната система), глиома (рак на мозъка) и някои други видове рак могат да бъдат обединени от един странен симптом, който много погрешно се приписва на последствията от Covid-19.

Пръв за това заговори британецът Алекс Савидж

Той публикувал историята си онлайн, в която разказва, че няколко дни подред се е събуждал от миризма на изгоряла гума. Веднага щом отворил очи, той започвал да буди от страх любимата си Анна, за да открие бързо източника на огъня и да го елиминира, преди да причини опустошителни щети. Момичето обаче не усещало абсолютно нищо и предположило, че годеникът й просто си го въобразява. Но това продължило няколко дни и когато случващото се започнало сериозно да плаши близките на Алекс, те го посъветвали да потърси помощ от лекари. Първоначално си помислил, че това е обикновен синузит, но след множество изследвания и ядрено-магнитен резонанс резултатите се оказали напълно разочароващи. Савидж беше диагностициран с глиобластом (бързо развиващ се, агресивен вид рак на мозъка, който расте през микроскопични жилки). По правило хората с такова заболяване не живеят повече от 14 месеца. Алекс не можел да повярва, защото цял живот се е занимавал със спорт и е водил здравословен начин на живот.

Защо болестта го е застигнала?

Отговорът е неизвестен… Но както и да е, Савидж не се предава и вече е на осми курс химиотерапия. Прогнозите обаче все още остават не особено обнадеждаващи.

Англичанката Ясмин Клап се запозна с подобен случай от първа ръка

Жената разказа, че от доста време я преследвала миризмата на изгорял препечен хляб. Тя, за разлика от околните, го усещаше абсолютно навсякъде: у дома, на работа и дори на улицата. С времето животът й става непоносим и Ясмин решава да потърси помощ от лекари. Експертите направиха изследване и установиха, че в мозъка й се е развил злокачествен тумор в стадий IV. Точно същият, на който се натъкна Алекс Савидж. Спешно я оперираха и й предписаха курс на химиотерапия.

По-късно Клап си спомня, че нейни познати често казват, че тя „замръзвала за няколко минути“ по време на разговор и след това се връщала обратно, сякаш нищо не се е случило. Странно е, че самата Ясмин изобщо не забелязала това и била много изненадана, когато колегите и приятелите й я поздравиха за „завръщането й в реалността“. Според експерти такива „паузи“ също могат да бъдат първи симптом на ужасната диагноза. Ето защо те никога не трябва да се пренебрегват.

Източник: www.dailymail.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts