Човек живее по-щастливо, ако не чака голямо щастие

Радвайте се на малките неща

Живеете много бързо, защото непрекъснато бързате да направите нещо в работата и вкъщи


Никога нямате чувството, че имате време, даже през почивните дни. И не е въпрос на усещане, а на сурова реалност.

Теорията, че човек живее по-щастливо, ако не чака голямо щастие, а умее да се радва на малките моменти, е вярна за всеки. И е два пъти по-вярна за много заетите хора. Ако не се научите да се наслаждавате на мига, няма да промените усещането си за времето, което все не ви стига да живеете. Може така да се организирате, че да правите всичко достатъчно бързо, за да ви останат минути или часове за почивка. Но по-трудното психологическо постижение е да намирате начин да се насладите на всеки отрязък от време. Само така ще се чувствате доволни от живота си.

Когато човек активно се наслаждава на настоящето, това разтяга чувството му за време. Когато се наслаждава, изпитва удоволствие и същевременно оценява факта, че изпитва удоволствие. Това добавя нов пласт: признанието. Когато искаш времето да минава бързо, можеш да си представиш, че си някъде другаде. Когато искаш нещо да продължи повече, задържаш съзнанието си на мястото, където си, обяснява психологът Лора Вандеркам.

Звучи научно и сложно, но всъщност не е.

Неделя е и трябва да приготвите обяд за семейството. Ако мислите, че имате да режете, варите и бъркате манджата, а ви се иска да легнете на дивана и никой за нищо да не ви закача, ще се чувствате нещастни. Ако усетите ароматите от тенджерата и си представите колко ще им хареса ястието на любимия и децата, ще се чувствате щастливи. Малък
момент, но може да засилите радостта си от него, като се пренесете в миналото, когато пак готвихте този специалитет и всички много го хвалиха.

Или най-после сте намерили време да идете с мъжа си ресторант, с децата на кино, цялото семейство на почивка. Припомните си колко дълго сте чакали да се случи. Спомните си времето, когато много сте искали това да се случи. Кажете на другите колко цените този момент и колко сте щастливи, че сте заедно. Че нищо не е вечно и затова трябва да се насладите на мига тук и сега. Наистина ще се почувствате щастливи.

Всяко хубаво събитие може да бъде задълбочено по тези съвсем прости и изпълними начини, казва проф. Фред Брайънт. Той е убеден, че наслаждението на мига е способност, която се придобива.

Професорът преподава психология в университета „Лойола“ в Чикаго. Никога не се оплаква, че му е трудно със студентите. Стига му да си представи себе си в бъдещето – старец с отслабващо зрение,който си спомня как, здрав и силен, е изнасял лекции. Какво ли не би дал да преживее един такъв ден… И изведнъж осъзнава, че днес е този ден.

Друг начин да забавите времето и да оцените настоящето е да планирате бавни моменти. Все ще намерите пролука за онова, което Фред Брайън нарича „всекидневна ваканция“.

Всеки ден в продължение на седмица планирайте да правите нещо приятно за 10 минути. Например сутрин да седнете с любимия на терасата да пиете кафе. Или вечер да гледате залеза. Ако ви звучи лигаво, може да изпиете чаша вино и да помълчите. Или да се разходите в парка. Или заедно да идете да купите шоколад в близкия магазин и после да го изядете напук на диетата си.

В края на седмицата си припомнете седемте „ваканции“ и тя ще ви се стори по-щастлива.

Може всяка вечер да си имате един личен бавен момент преди лягане. Помислете и оценете всяко нещо от деня, което ви е било приятно. Отбележете положителните чувства, които сте изпитали, изрично ги назовете наум. Активно изградете спомен за тази емоция. Затворете очи, задръжте чувството в съзнанието си.

Освен това си дайте сметка, че много често имате 10 (и повече) минути, които запълвате с глупости. Примерно, шетане из къщи или из социалните мрежи, без което спокойно може да мине.

Когато вместо това съзнателно се застоите в свободните моменти, ще си напомните, че имате такива моменти, че имате време, че то не изтича през пръстите ви в непрекъснато бързане.

Забавянето е съзнателно усилие, тъй че вие контролирате преживяването и имате по-ясно усещане за това, което се случва.

Целта на забавянето е да се насладим на мига, да разберем, че имаме силата да разширим времето, когато наистина го искаме, подчертава Лора Вандеркам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

В топ 100 на най-богатите знаменитости има три жени от една фамилия

По-добре скандал в семейството, отколкото тежко мълчание