24

дек.

Черна, бяла магия и други заблуждения

Въпреки битуващото мнение, магията не носи себе си никакви качества – тя е неутрална

Тя е инструмент, който сам по себе си не може да бъде нито лош, нито добър, нито зъл, нито благ. Дадено качество на инструмента придават ръцете, в които той попада, и разумът, който кара тези ръце да действат. Например, ако се приложи частичка фантазия и умение, може да се създаде скулптура с помощта на огнехвъргачка, а невинната химикалка може да послужи за оръдие на убийство.

Затова всякакви опити да се оцвети магията, изглеждат нелепи

„Орден на Черната магия“, „църква на Бялата магия“ и прочие словосъчетания звучат също така не на място, както и „Общество на особено опасните убийци на детски дрънкалки“ или „Висша школа по бродерия с щик“.

На някого някога му е хрумнало, че бялото е добро, а черното – лошо. Това е стереотип. Тези, които са в бяло, са светли, добри, а облечените в черно – престъпници и нечестивци. Но защо тогава монасите носят черни одежди? Излиза, че са истински злодеи. И какво в този случай означават белите халати на куклуксклан? Излиза, че цветът няма нищо общо. Магията е кутийка с бои, а какво ще бъде нарисувано с тях, изцяло лежи на съвестта на онзи, който държи четката.

Магията – това е изменението на заобикалящия свят с помощта на невидими за окото на обикновения човек сили

На тях, като бродерия върху канава, се държи светът. Те свързват частиците, от които се състои всичко материално. За да се приведат тези сили в движение, е достатъчна една-единствена мисъл. И по това магът се отличава от обикновения човек – че знае до какво водят непредпазливите мисли, думи и емоции.

Но защо тогава хората все още не са превърнали този свят руини?

Та нали каквото и да правят, все до бой стигат. А шпионските страсти в деловия свят, в политиката, ами войните? Нима това не влияе? Влияе, и още как! Спасява ни единствено това, че мислите ни са повърхностни. И дори в тях да има разрушително начало, то засяга преди всичко нас самите. Този феномен наподобява горенето на залят със спирт цирков обръч: изгаря само повърхностният слой, обвивката, а самият обръч остава невредим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts