17

авг.

Цитрусов лайфхак за красота и здраве

Цитрусовите плодове вече не са дефицитна стока и се намират не само около Нова година

Кората им е истинска съкровищница от полезни свойства и опитните домакини знаят как да я използват максимално. Тя може да се прилага и в кулинарията, и за почистване на дома, и като натурална козметика.

Измийте и изсушете плода, обелете кората, изсушете я и я смелете на прах. Сипете я в стъклен буркан и можете да я съхранявате цяла година.

Цитрусов оцет

С негова помощ можете лесно да почистите и дезодорирате повърхностите в дома – екологично, никаква „химия“, а и мирише прекрасно. За приготвянето на такъв оцет кората от лимон, портокал или мандарина (или и трите) се залива с обикновен оцет и се оставя да кисне една седмица. След това сипете в пулверизатор и използвайте по пред-
назначение.

Лимон за почистване на дъската

Лимонът премахва неприятните миризми. След транжиране на риба или рязане на лук посипете дървената дъска със сол и изтрийте с половин лимон – чистотата е гарантирана.

Кора за най-вкусните рецепти

Традиционно кора от цитруси се добавя в сладкиши. Но има и други начини за използването й. Например стрита на прах, може да се смеси със сол и черен пипер. Такава подправка придава на всяко блюдо по-наситен вкус.

Цитрусовият прах може да се добавя и в напитки – например чай, подправен с карамфил. Получава се възхитителен аромат.

Цитрусова кора В козметиката

Цитрусите оказват тонизиращо действие, подобряват външния вид на кожата, правят я по-еластична.

Цитрусовият прах често се използва за избелване на зъби. Или можете да ги натриете с вътрешната страна на прясна кора от портокал (мандарина, лимон). Това е естествено избелващо средство, което премахва жълтия налеп.

Цитрусовата кора е ефективна и за изчистване на кожата, свиване на порите, премахване на възпаления. Натопете памучен тампон в лимонов сок и обтрийте лицето. След минута изплакнете с вода. Друг вариант – настърже-те кората с малко от меката част, нанесете кашицата върху лицето, оставете да изсъхне и внимателно отмийте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts