22

юли

Хламидията е безсимптомна и опасна: предпазни мерки и лечение

Хламидията е бактерия, която най-често се предава по полов път. Ако инфекцията не се лекува, може да доведе до безплодие

Бактерията заразява и двата пола. Инкубационният период – от заразяването до някаква изява на заболяването, е от 1 до 3 седмици.

При жените по-често няма симптоми, а последствията са по-опасни. 60-70% от жените може и да не разберат, че са се заразили. При мъжете процентът е по-нисък.

Когато има оплаквания, и при двата пола те най-често са свързани с възпаление на пикочните и половите пътища, сърбеж и дискомфорт при уриниране.

Хламидийната инфекция може да причини също възпаление на шийката на матката, вагинално течение, болка по време на полов акт. При салпингит (възпаление на маточните тръби) има риск от извънматочна бременност. Един от щамовете на бактерията води до болестта хламидиен лимфогранулом. В началния стадий се появяват неболезнени лезии по половите органи. Характерен вторичен симптом е възпалението на лимфните възли, особено тези, които са разположени в слабините.

При мъжете хламидиазата се характеризира с възпаление на пикочния канал, на простатната жлеза и семенните каналчета

Възможно е да се появи слузен или слузно-гноен секрет от уретрата. При хронифициране има още симптоми: тъпа болка в кръста, често уриниране и дискомфорт, тежест в областта на простатата, особено при пълен пикочен мехур, сърбеж в пикочния канал, преждевременно семеизпразване. Нелекуваната инфекция води до увреждане на спермата и до стерилитет.

Макар че и при двата пола хламидията засяга предимно пикочно-половата система, могат да бъдат увредени и други органи – очи (конюнктивит), стави (артрит), бял дроб (пневмонии), черен дроб (възпаление и срас-твания на чернодробната капсула).

Лечението на инфекцията е с антибиотик, който се предписва и на двамата партньори

След оздравяването обаче няма имунитет и хората могат отново да се заразят при контакт с бактерията.

Лекарите посочват, че най-сигурната профилактика срещу заразяване с хламидия е безопасният секс – редовната употреба на презерватив. Понеже при ранната диагностика и правилното лечение от инфекцията обикновено няма последици, гинеколозите препоръчват хората да се изследват при всяка смяна на партньори.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts