10

май

Учени ще възкресяват спомените на мъртви хора

Това ще бъде от полза както за полицията, така и за науката

man holding lantern stands in dark forest with fog,illustration painting

Израелски учени, изследващи мозъка на лабораторни мишки, открили връзка между усещанията, които изпитват гризачите в последните минути от живота си, и експресията на определени гени. Те са установили генетични маркери, оставени в сивото вещество от спомените. Специалистите смятат, че те могат да бъдат използвани, за да бъдат извадени спомените от мозъка – посмъртно.

Изследователите се надяват, че това откритие може би ще е ценно за обществото. Например полицията
ще може да чете и възпроизвежда спомените на жертвите на убийства.

В интервю пред New Scientist учените наричат подобни перспективи „увлекателно предложение“, но подчертават, че всичко това все пак е дело на бъдещето. Настоящите технологии не позволяват подобно нещо.

„Необходимо е да се попадне в тази област много бързо, тъй като белтъците започват да се разграждат само няколко минути след смъртта“, казва д-р Клер Уорбертън от Университета в Бристол.

Мозъкът съхранява спомени в новите връзки между невроните, използвайки нови белтъци, които се контролират от гените. Различните преживявания създават различни изменения в активността на гените в областта на хипокампа и неокортекса. Засега е потвърдено наличието на устойчиви модели в експерименти с лабораторни мишки. Но в далечното бъдеще изследователите се надяват да приложат техниката и към живи животни и в крайна сметка – към хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts