Тръбите на Тутанкамон предричат войни

Какво представлява находката, наречена „тромпетите на Тутанкамон“?

Това са две дълги прави тръби, открити през 1922г. от екипа на британския археолог Ховард Картър в гробницата на младия египетски фараон Тутанкамон

16 април 1939 година, Музея в Кайро, специален концерт с пряко предаване по радиото на ВВС

Едната тръба е направена от сребро и дърво, другата – от бронз или мед (точно изследване не е провеждано). И двете се смятат за най-древните работещи тръби и единствените напълно запазени от Древен Египет.

Бронзовият „тромпет“ е открит в стаята пред камерата със саркофага и се е намирал в раклата, където са положени личното оръжие и бастунът на фараона.

Сребърната тръба е лежала в самата погребална камера.

По широката част на едната тръба са гравирани миниатюрни изображения на боговете Ра, Птах и Амон. Широката част на другата тръба е украсена с орнаменти във вид на лотосови листа и цветове.

Сребърният „тромпет“ е дълъг 57 см, а бронзовият – малко по-къс.

Замлъкналата за три хилядолетия бронзова тръба отново прозвучава на 16 април 1939 година, когато в Музея в Кайро е организиран специален концерт с пряко предаване по радиото на ВВС. Идеята е 150 млн. слушатели „да усетят духа на Древен Египет”. Но буквално пет минути преди началото на ефира в цялата сграда спира електричеството, така че се налага изпълнението да се проведе на свещи. Пет месеца след това представление Великобритания влиза във война с Германия и започва Втората световна война.

По-късно бившият министър по въпросите на древността Захи Хауас и египтологът Хала Хасан нееднократно твърдят, че с тръбите на Тутанкамон са свързани мрачни мистични сили, способни да предизвикват войни и да изключват светлината в целия град. Инцидентът през 1939 г. не е единствен. По-късно неколкократно е свирено на тези тръби.

Това се случва точно преди началото на шестдневната арабско-израелска война през 1967 година, как-то и през 1990 г. – преди началото на войната в Персийския залив. През 2011 г., една седмица преди Египетската революция, представител на Музея в Кайро решава да демонстрира звука на тръбите пред японска делегация. Има съобщения и че най-малко още два пъти по време на опит да се свири на „тромпетите“ на Тутанкамон, в Кайро спира електричеството.

Отново през 2011 година, когато свирят за последен път с бронзовата тръба, вече след началото на революцията, по време на нападение на мародери от Музея в Кайро безследно изчезва едната тръба. Но внезапно по най-загадъчен начин е открита няколко седмици по-късно. Може би крадците са узнали за страшната й сила и са побързали да се избавят от прокълнатия предмет.

Съдейки по данни на англоезичната Уикипедия от 2011 година никой не е дръзнал да свири на бронзовата тръба на. Тутанкамон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Домашни маски за корекция на веждите

Учените откриха как може да се възстанови ерекцията без Виагра