Тръбите на Тутанкамон предричат войни

Какво представлява находката, наречена „тромпетите на Тутанкамон“?

Това са две дълги прави тръби, открити през 1922г. от екипа на британския археолог Ховард Картър в гробницата на младия египетски фараон Тутанкамон

16 април 1939 година, Музея в Кайро, специален концерт с пряко предаване по радиото на ВВС

Едната тръба е направена от сребро и дърво, другата – от бронз или мед (точно изследване не е провеждано). И двете се смятат за най-древните работещи тръби и единствените напълно запазени от Древен Египет.

Бронзовият „тромпет“ е открит в стаята пред камерата със саркофага и се е намирал в раклата, където са положени личното оръжие и бастунът на фараона.

Сребърната тръба е лежала в самата погребална камера.

По широката част на едната тръба са гравирани миниатюрни изображения на боговете Ра, Птах и Амон. Широката част на другата тръба е украсена с орнаменти във вид на лотосови листа и цветове.

Сребърният „тромпет“ е дълъг 57 см, а бронзовият – малко по-къс.

Замлъкналата за три хилядолетия бронзова тръба отново прозвучава на 16 април 1939 година, когато в Музея в Кайро е организиран специален концерт с пряко предаване по радиото на ВВС. Идеята е 150 млн. слушатели „да усетят духа на Древен Египет”. Но буквално пет минути преди началото на ефира в цялата сграда спира електричеството, така че се налага изпълнението да се проведе на свещи. Пет месеца след това представление Великобритания влиза във война с Германия и започва Втората световна война.

По-късно бившият министър по въпросите на древността Захи Хауас и египтологът Хала Хасан нееднократно твърдят, че с тръбите на Тутанкамон са свързани мрачни мистични сили, способни да предизвикват войни и да изключват светлината в целия град. Инцидентът през 1939 г. не е единствен. По-късно неколкократно е свирено на тези тръби.

Това се случва точно преди началото на шестдневната арабско-израелска война през 1967 година, как-то и през 1990 г. – преди началото на войната в Персийския залив. През 2011 г., една седмица преди Египетската революция, представител на Музея в Кайро решава да демонстрира звука на тръбите пред японска делегация. Има съобщения и че най-малко още два пъти по време на опит да се свири на „тромпетите“ на Тутанкамон, в Кайро спира електричеството.

Отново през 2011 година, когато свирят за последен път с бронзовата тръба, вече след началото на революцията, по време на нападение на мародери от Музея в Кайро безследно изчезва едната тръба. Но внезапно по най-загадъчен начин е открита няколко седмици по-късно. Може би крадците са узнали за страшната й сила и са побързали да се избавят от прокълнатия предмет.

Съдейки по данни на англоезичната Уикипедия от 2011 година никой не е дръзнал да свири на бронзовата тръба на. Тутанкамон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Домашни маски за корекция на веждите

Учените откриха как може да се възстанови ерекцията без Виагра