Трябва ли да ползвате защитни кремове с SPF филтри, ако вече имате тен?

Когато човек за първи път отиде на плаж и се почувства „бял“, той често нанася защитен крем върху себе си

Дори и да имате тен, ползвайте слънцезащитни продукти

Но веднага след като леко потъмнеят, повечето хора спират да използват защита. Трябва ли да направите това? Можем ли да предположим, че полученият тен вече служи като защитна бариера?

Татяна Егорова, дерматолог, козметик, трихолог отговаря:

– Тук трябва да наблюдавате как точно изгаряте. Най-общо казано, винаги трябва да нанасяте защитен SPF крем върху кожата си. Дори изгорената от слънцето кожа може да изгори отново. Ако вече имате стабилен загар и заспите някъде под парещото слънце, пак ще има изгаряне на кожата.

Татяна Егорова

Също така е естествено да се запитате дали е необходимо да се намали нивото на защита, например вместо крем с филтър от 50 SPF, да се вземе такъв с 30, когато вече имате стабилен тен. Чисто теоретично е възможно, тъй като слънчевото изгаряне вече е фактор на защита. Тъмната кожа пропуска по-малко слънчеви лъчи и можете да се опитате да намалите нивото на защита. Но ако е възможно, по-добре е да не правите това.

Почерняването ни помага да подобрим нашия фототип

Най-лек е първият (скандинавци и славяни), най-тъмен е шестият, към който спадат афроамериканците. Съответно, всеки фототип се нуждае от различно време, за да изгори. Когато правим слънчеви бани, ние по този начин увеличаваме фототипа си, превръщаме се например в четвърти – нещо като шоколадови кубинци, например. По този начин времето на слънчево изгаряне се увеличава. И ако бихме изгорели за час без да имаме никакъв тен, то в такава ситуация ще изгорим за 2-2,5 часа. Следователно защитният фактор не може да бъде премахнат, но при желание може да бъде намален.

В този случай трябва също да следвате правилата за актуализиране на защитата. Ако сте напълно бели, тогава е нужно да използвате защитен фактор 50+ и да го слагате отново въз основа на минималната еритемна доза. Какво е това значи „еритемна доза“? Това е времето, през което ще се появи зачервяване на човешката кожа под пряка слънчева светлина. Например при третия фототип зачервяването може да се появи след 40 минути, условно. Ако човек е намазан с крем с филтър 50+, след 80 минути ще се появи зачервяване. Съответно, в такава ситуация защитата трябва да се актуализира на всеки 80 минути. Хората от първи фототип обикновено изгарят веднага, и като цяло те не могат да излязат на открито слънце. При тях защитата трябва да се маже често, а мазилата които се избират е нужно да са висок клас.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Детето

4 неща, които влияят върху развитието на детето

Delta и Delta Plus: Какви симптоми може да има новият вариант на коронавируса?