салата от нахут и патладжан

27

май

Супер вкусна и лесна салата от нахут и патладжан

Продуктите за салатата са достъпни за всеки

Нахутът е бобово растение, което подходящо за всякакъв вид диета. От своя страна патладжаните са зеленчук с безброй ползи за здравето и нисък брой калории.

Когато дойде лятото, дори идеята за гореща чиния с боб може да ви накара да потръпнете и да ви попречи да ги ядете. Това обаче означава, че ще избягвате една от най-питателните и необходими основни храни. Но замисляли ли сте се да ги ядете в салата?

Това е перфектната комбинация, която ни напомня за традиционната „домашна кухня“. В допълнение, високото хранително съдържание на съставките му го прави идеално, засищащо и вкусно ястие, идеално за всяко време на годината.

Много от нас свързват бобовите растения с топли ястия като яхнии и супи. Можем обаче да им се насладим и в салати, както в тази салата от нахут и патладжани, която ще ви научим да правите днес.

Нахут

Нахутът е богат на витамини Е, тиамин, наицин и фолати. Той също съдържа големи количества фибри, които помагат на стомашно- чревния тракт и ни карат да се чувстваме сити. От друга страна, те осигуряват 19,4 грама протеин на всеки 100 грама и само 5 грама мазнини или липиди.

Патладжан

Патладжанът е зеленчук, който осигурява много ползи за здравето. Наистина, той има високо съдържание на фибри, минерали и витамини и е изключително добър за готвене. Всичко това го прави идеален за хранене при всички видове диети, особено за хора, които искат да отслабнат или да следят теглото си.

Всъщност патладжанът е с ниско съдържание на калории (38 на 100 грама), тъй като почти 93% от него е вода. Освен това осигурява калций, магнезий, калий, фосфор и желязо. Освен това е богат на флавоноиди и антиоксиданти, които укрепват имунната система и сърдечната функция.

По отношение на съдържанието на витамини, той се откроява със своите тиамин, рибофлавин, витамин В6, аскорбинова киселина (витамин С), витамин А и каротини.

Трябва обаче да имате предвид, че не трябва да ядете суров патладжан. Всъщност този зеленчук съдържа алкалоидно вещество, соланин, което е токсично, ако се консумира сурово, но се инактивира при готвене.

Салата от нахут и патладжан- съставки

1 патладжан

червен пипер на вкус

оцет на вкус

1 глава лук или див лук

1 скилидка чесън

нарязани черни маслини

1 контейнер сварен нахут

сол

босилек

масло

Приготвяне

Първо измийте добре нахута и го оставете във вода.

След това задушете патладжана и чушките. Специално за патладжаните трябва да ги посолите и да ги оставите да се отцедят добре. По този начин ще премахнете част от горчивия вкус, който имат, когато са сурови.

След това смесете оцета и босилека в малка купа, като ги разбиете добре.

В тиган запържете всички съставки за кратко, с изключение на нахута.

След като съставките леко покафенеят, извадете ги от тигана и ги оставете да изстинат. Можете да ядете тази салата студена или топла, така че зависи от вашия вкус кога ще бъде готова за следващата стъпка.

След като изстине, добавете нахута. След това добавете дресинга, който сте направили и разбъркайте всичко много добре.

Източници: https://napolicious.pastagarofalo.it/en https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts