Стресът убива офис-служителите в буквалния смисъл на думата, казват експерти

Традиционно се смята, че работата в промишлени предприятия, тежкия труд в мините, и в строителството, е вредна за хората

Но, както показват проучванията, има и „бели якички“, които са поставени в смъртна опасност по време на работа, съобщава Росийская Газета. Проблемът е явлението „прегаряне“ на работното място


Главеният специалист от Инспекцията по труда в Москва, Валентин Мокану, както и Бюрото за защита на Международната организация на труда, цитираха случай на млад служител на банката, който е починал в резултат на стрес на работното място. Момичето е работило повече от 16 часа на ден, и през цялото време е изпитвало тежестта на отговорността, която изисква нейната професия и работното ѝ място. Мокану подчертава, че това не е изолиран случай. По света има докладвани хиляди случаи на хора, които работят в офиси и са намерили смъртта си на работното място.

Експертът добавя: „Не е въпрос на естеството на работата, а в нейните условия. Всяко предприятие, всяко работно място и всеки сектор се нуждаят от определени действия, които да гарантират безопасността на работника. В наше време стреса е феномен, който обхваща все повече и повече повече хора, и трябва да започнем да се борим сериозно с него.“

По-вредни от самия стрес са само последствията от стреса. Нека разберем как работата в офис не просто застрашава здравето, но може да бъде и причина за смърт.

Стресът на работното място е международен проблем. Той не е просто епидемия – той е ежедневие.

Най-голямото увреждане на здравето причинява липсата на движение. Десет години в офиса може да увеличи риска от рак на дебелото черво и ректума с 44%, установиха австралийски учени. Според British Heart Foundation тези, които прекарват повече от 9 часа на ден на работното място, без да се движат, са изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Нарушеното водно равновесие може да предизвика главоболие. Лекарите препоръчват да се постави бутилка вода близо до работното място, и да се пие до два литра на ден, в зависимост от отделните показания.

Друг бич на офис персонала – неврологичните заболявания. Причините за посещение на лекар са синдром на внезапна болка, карпално-тунелен синдром, дължащ се на непрекъсната работа пред компютъра, прищипване на нервите на гърба и мигрена. Често лекарите диагностицират „синдром на хроничната умора“ или „стрес-разстройство“. След това следва „прегарянето“ и неблагоприятният изход е налице.

Какво препоръчват лекарите? Офис-служителите, които се чувстват „на ръба“ на нервната криза или тотален срив трябва да си вземат поне три месеца отпуска, или веднага да напуснат работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

20 доказателства, че аватарите в социалните мрежи не могат да бъдат надеждни

Ето как липсата на нощен сън бързо и безвъзвратно уврежда здравето!