2

апр.

Стани лидер с качества, а не началник с връзки

Ако се замислите за досегашния си опит на работещ човек, ще видите разликата между лидер и шеф

Сигурно е, че са ви оглавявали шефове. Възможно е да сте имали колега, когото вие и всички останали сте приемали като неформален лидер.

По-малко вероятно е да ви се е случил началник, когото сте чувствали като истински лидер, не просто назначен.

Така е заради въпросните две базови нагласи, които много хора си мислят, че имат, но на практика не се оказва вярно. И заради още нещо, което обаче е по-скоро вродено качество.

Специалистите твърдят, че лидерските умения могат да се научат, като се надгражда върху себераздаването и почтеността, но за това изключително много помага интуицията. Тъкмо заради нея някои хора сякаш имат талант на водачи.

Родените лидери са ситуационни сензори, както ги наричат специалистите Роб Гофи и Гарет Джоунс. Те могат да събират и интерпретират по правилния начин информацията от средата, да разпознават детайли и сигнали, да разчитат невербалните знаци, които оставят другите, за да изберат точния момент и най-добрия ход на действие.

Това се нарича интуиция и при родените лидери тя е по-силна отколкото при другите.

Ако обаче смятате, че при вас не е така, не приемайте, че никога няма да станете лидер. Интуицията не е само шесто чувство, развива се с натрупания опит. И пак трябва да я употребявате правилно – не единствено в свой собствен интерес.

Затова експертите казват, че тя е важна, но не е базова. Основни си остават онези две нагласи – да помагате на другите да стават по-добри в това, което правят, и да създавате доверие с почтеността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts