симптоми на депресия

31

окт.

Симптоми на депресия, за които никой не говори

Прочетете, за да научите как да се справите със тях

Депресията не е лесна за дефиниране или предотвратяване. Може да имате добри основни инструменти и изключително издръжливо отношение, но понякога определени преживявания и дори социалният ви контекст могат да ви сломят. Всъщност, според данни на СЗО, почти 3,8 процента от населението трябва да се справя с това психическо състояние. Цифрите може дори да са по-високи, тъй като не всеки търси помощ и получава диагноза.

Освен това депресията все още е неразбрана от обществото. Някои го свързват с липса на проактивност, слабост и погрешност. Наистина, обикновено имаме непълна визия за това разстройство, свързвайки го само с тъга и липса на енергия.

Въпреки това, има определени фактори симптоми при депресията, които често се пренебрегват. Нека ги разгледаме.

Хронична скука- един от скритите симптоми на депресия

Симптомът на депресия, който често се пренебрегва, е хроничната скука. Естествено е да скучаете от време на време. Всъщност този тип емоция може да бъде полезна, тъй като ви подтиква да се промените. За децата всъщност е необходимо. Това е така, защото детето, което се чувства отегчено, в крайна сметка насърчава своето критично мислене и умения за самодостатъчност.

Това състояние обаче има силно проблемна и патологична обратна страна. Това е фактът, че хората, които страдат от хронична скука, имат по-висок риск да страдат от депресия. Те също така рискуват да страдат от тревожност и по-висок риск от развитие на зависимости към вещества (алкохол, наркотици) или поведенчески зависимости, като хазарт.

Изследване, проведено от Alliant International University в Калифорния (САЩ), твърди, че скуката е неприятно чувство на умора, безпокойство и чувство на неудовлетвореност, което може да бъде изключително вредно, когато стане хронично. Всъщност отегченият индивид вече няма никакви стимули в ежедневието си и започва да се чувства откъснат от реалността. Това може да бъде проблематично.

Когато безнадежността срещне постоянната скука

Какво се случва, когато вече не можете да се забавлявате с хобитата си? Какво се случва, когато освен това чувствате, че няма нищо важно за вършене? Може би сте безработен и се чувствате разочаровани от това, че не получавате предложения за работа. Вече не се наслаждавате на нещата, които сте правили преди, всъщност не се интересувате от нищо. Не е трудно да се признае, че този тип ситуация увеличава риска от страдание от депресивно разстройство.

Но скуката сама по себе си няма да ви накара да страдате от психологическо разстройство. Множество фактори се събират в депресията, като мъка, безнадеждност, негативност, вина, безсъние, хранителни разстройства и др.

Хроничната скука включва апатия, анхедония и абулия. Изпитвате липса на удоволствие, загуба на интерес и мотивация и чувство на безсилие, когато става въпрос за изпълнение на каквато и да е задача. Това е дифузно и потискащо чувство, при което чувствате, че животът ви е напълно замрял.

Екзистенциална скука- един от скритите симптоми на депресия: съмнение във вашата значимост в света

„Какво правя тук? Каква е моята роля? Какво трябва да правя сега?“ Ако имате проблем с психичното здраве, си задавате постоянни въпроси. Но тези въпроси са пълни с отрова, защото ви разяждат и развалят още повече настроението ви. Освен това те увеличават отчаянието ви.

Следователно хроничната или екзистенциалната скука винаги трябва да се взема предвид, когато става дума за депресия. Писателят и бивш директор на първичната медицинска помощ в Чикагския университет (САЩ) Алекс Ликерман измисли този термин, определяйки го като невъзможност да се намери нещо интересно в живота.

Ако не се наслаждавате на хобитата си и нищо не ви е интересно, в крайна сметка се съмнявате в мястото и важността си в света. Мисленето по този начин означава червена линия, която никога не трябва да пресичате, тъй като това е моментът, в който се сблъсквате с опасната идея, че животът ви няма смисъл.

Как да се справим със тези симптоми на депресия?

Симптомът на депресия, за който не говорим много, е по-важен, отколкото си мислим. „Да скучаеш означава да целунеш смъртта“, каза писателят Рамон Гомес де ла Серна. А днес младите все повече скучаят. Новите технологии и социалните медии ги подлагат на състояние на претоварване от стимули, в което е наистина лесно да се почувствате претоварени, а също и апатични.

Постепенно техните реалности спират да съдържат нови стимули. Добавете към това несигурното бъдеще и това означава, че е по-вероятно да развият тревожно разстройство или депресия в даден момент. Ако сте в този сценарий, какво можете да направите? След това ще разгледаме някои стратегии.

Полезни стратегии за излизане от това състояние

  • Търсете подкрепа. Кажете на вашите приятели, партньор или семейство как се чувствате. Обяснете чувствата си на празнота и скука. Обяснете, че това не е нещо случайно, а постоянно усещане и се чувствате все по-зле.
  • Поискайте психологическа подкрепа. Както вече обяснихме, хроничната скука се комбинира с повече променливи, които биха могли да подсказват депресия. Следователно получаването на диагноза и инструменти за управление на случващото се с вас е изключително важно.
  • Започнете нови дейности и преформулирайте целите си. Трябва да търсите нови стимули. Това може да е наистина трудно, тъй като когато апатията ви завладее, е трудно да намерите нови мотиватори. Въпреки това, нищо не е по-важно от активизирането и започването на нови задачи. Така променяте емоционалния си фокус.
  • В заключение, ако стоите неподвижно и позволявате на чувствата на безделие, разочарование и постоянна скука да ви погълнат, няма да продължите напред. Това каза, че има светлина в края на тунела. Уверете се, че говорите с някого и се оставете да ви помогнат. Бездната на разочарованието, която ви е хванала в капан, в крайна сметка ще изчезне.

Източници: The Symptom of Depression That Nobody Talks About (exploringyourmind.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts