силно земетресение

8

фев.

Силно земетресение- как да се предпазим

Има неща, които ако ги спазваме шанса да загинем при силно земетресение се свежда до минимум. Прочетете, за да научите какво трябва да се прави.

Основни съвети за оцеляване и безопасност

Представете си следното: занимавате се с ежедневната си работа – работите в офиса, шофирате до магазина или се разхождате в квартала – когато изведнъж земята под вас започва да се движи. След първоначалната изненада осъзнавате, че се случва силно земетресение.

Какво да направите ако сте у дома по време на силно земетресение

Ако сте вкъщи по време на силно земетресение не тръгвайте да бягате от сградата. Останете до някоя носеща стана, защото там конструкцията е най- здрава. Носещите стени се намират най- често до стълбището на блока. Не стойте близо до прозорци, защото те могат да се счупят. Трябва да се подчертае, че в панелните сгради стълбите не са безопасни и най- добре да застене под прага на входната врата. Това не важи за монолитните постройки. По рискови са къщите и копеерациите с по един зид тухли. Също така трябва да се знае, че повечето стари сгради имат допълнителна противоземетръсна плоча под тях, която обира от силата земетресението.

Силно земетресение- как да се предпазим ако сме навън

Ами ако сте навън? В такъв случай се отдалечете от дървета и електропроводи, както и сгради,които вероятно няма да паднат, но могат да паднат отломки върху вас.

Какво да направим ако шофираме? 

  • Отбийте отстрани на пътя, спрете и задействайте ръчната спирачка.
  • Избягвайте надлези, мостове, електропроводи, знаци и други опасности.
  • Останете в превозното средство, докато треперенето спре, след което продължете внимателно, като избягвате паднали отломки, напукани или изместени платна и превозни средства за спешна помощ.
  • Ако електропровод падне върху колата, останете вътре, докато не дойдат спасителните екипи да отстранят жиците.

Какво да не правите по време на силно земетресение

Има много дезинформация и е разбираемо да бъдете объркани. След като вече знаете какво да правите, уверете се, че знаете и какво да не правите:

Не бягайте!

Опитайте се да не се панирате!

Източници: https://www.earthquakeauthority.com/ Earthquakes | Ready.gov

https://www.quakekare.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts