силни страни

3

сеп.

Силни страни на човек- как да ги открием?

6 съвета на психолози, които работят при всеки  

Смелост, човечност, справедливост, честност, постоянство, ентусиазъм, издръжливост… Опознаването на силните ви страни ще ви позволи да опознаете себе си по-добре, за да работите върху мечтите си и да подобрите психическото си здраве. В края на краищата, това е упражнение за самооткриване, което е ключово за много психотерапевтични подходи, като терапия на приемане и обвързване. Но как можете да откриете силните си страни?

Има много хора, които водят ежедневието си с чувство на празнота и несигурност. Неизвършването на това упражнение на интроспекция, което предлага осъзнаване на техните собствени добродетели и способности, ги поставя в беззащитна сфера, където е трудно да намерят начини да открият своите силни страни.

Следователно, ако искате да избегнете този тип терзания и да дадете сили, е време да изясните ценностите, които ви определят. В следващата статия ви предлагаме инструментите за постигането му.

Как да разберем кои са силните ни страни?

Мартин Селигман е фигурата в позитивната психология, допринесла най-много за разбирането на силните страни на човека. Неговата книга Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification (2004), написана съвместно с психолога Кристофър Питърсън, е справка по този въпрос. Това е ценно изследване и самопознание, толкова полезно, колкото и вдъхновяващо.

Един от най-забележителните приноси на гореспоменатата работа е класифицирането на силните страни на характера, което позволява те да бъдат измервани през целия живот. В същото време си струва да се отбележи значението на това измерение в областта на психичното благополучие.

Изясняването кои са най-силните страни на вашия характер и личност благоприятства вашето удовлетворение от живота и вашата ориентация към щастието, както показва проучване, публикувано в The Journal of Positive Psychology.

По-долу ще ви предложим някои елементи и концепции, които ще ви позволят да откриете силните си страни.

Стандартизирани инструменти

В момента има различни психометрични инструменти, за да откриете силните си страни. Това са тестове за самооценка или тестове, които са разработени за тази цел и които освен това са валидирани от науката. По същия начин те са ефективни стандартизирани ресурси, които ще ви позволят да извършите добро упражнение по саморефлексия и себеоткриване. Сред тях най-значимите са следните:

Силни страни на характера:

Това се основава на модела, предложен от Peterson и Seligman (2004) в книгата, която споменахме по-рано. Сред неговите характеристики откриваме:

  • Това е инструмент от тестов тип, който се използва в академична, корпоративна и терапевтична среда.
  • Той оценява 24 силни страни, които са групирани в шест добродетели: Трансцендентност, хуманност, мъдрост, смелост, умереност и справедливост.
  • Според проучване, публикувано в Frontiers in Psychology, което прави преглед на ефективността на теста от публикуването му, това е полезен инструмент за изясняване на измеренията, свързани със силните страни.          

Упражнение за размисъл и изясняване

Може би във вашето ежедневие, толкова доминирано от бързане, стрес и тежестта на непосредствеността, едва имате място за размисъл. Нещо повече, точно когато имате момент за себе си, предпочитате да си починете с книга или сериал. Този тип умствен фокус ви отвежда далеч от себе си и от възможността да опознаете себе си и да разберете кои са най-забележителните ви предимства.  

Следователно друг начин да откриете силните си страни е като си задавате въпроси, за да научите повече за себе си. Ще предложим някои от тях по-долу. Винаги имайте химикал и хартия под ръка, за да отразявате по-добре тези области.

  • Какви успехи имах в миналото?
  • Какво най-много харесвам в себе си?
  • Кои са силните ми страни? В какво съм добър?
  • Какви са силните ми страни според хората, които ме обичат?
  • Как онези аспекти, които ме определят, влияят върху живота ми?                                                                                                    

Опитайте различни дейности

В рамките на начините за откриване на вашите силни страни се предвижда и развитието на следните действия:

Бъдете наясно със силните си страни.

Опитайте да започнете нови хобита или дейности.

Предизвикайте себе си, излезте от рутината и си поставете нови решения.

Стремете се да решавате проблеми, които възникват в нови ситуации.

Разберете към какво сте запалени и в какво сте добри в тези различни контексти.

Източници: https://exploringyourmind.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts