обновяване на паркет

3

апр.

Свежи идеи за обновяване на паркет през 2023

Какво е модерно през 2023 при обновяване на паркет

Когато става въпрос за обновяване на паркет у дома, можете да ги запечатате, варосате и дори да добавите цвят! Възможностите са безкрайни, от запазване на оригиналния вид на дървото до декорирането му с оригинални мотиви.

Просто трябва да обърнете внимание на препоръките по-долу и да изберете най-подходящия вариант за вас.

Обновяване на паркет- обработка

Уплътнете вашия паркет, за да запазите естествения му вид.

Лакът е най-здравото покритие за дърво. Препоръчва се за твърда дървесина като дъб или ясен. А понякога зони от пода, които са най-често срещани, изискват до пет слоя.

Полиуретановият лак е много токсичен, така че е препоръчително да го нанесете от професионалист. Освен това трябва да имате предвид, че подовете от бор трябва да се третират с уплътнители или байцове.

Също можете да изберете други продукти, които в момента съществуват на пазара, като лакове или естествени восъци. Те също действат като уплътнители и дават много добри резултати.

Обновяване на паркет- варосване

Обработка на основата на вар ще избели дървото и ще му придаде елегантен и модерен вид. На практика всички дървесни видове могат да бъдат варосани, с изключение на меки дървесни видове като бор.

За варосване първо трябва да шлайфате пода, да го навлажните с кърпа и да го изчеткате с фина стоманена четка по посока на зърното. След почистване и отстраняване на праха трябва да се нанесе специална паста с плоска четка.

За да се въведе варовият восък, дървото трябва да се натрие със стоманена вата и накрая, след отстраняване на праха, трябва да се остави да изсъхне преди нанасяне на лак.

Боядисване

Друга възможност е да потъмните тона на дървото с лакове и бои за дърво. Първо трябва да шлайфате и да запълните пукнатините с шпакловка. След това боята се нанася с памучна кърпа или четка. След като изсъхне, се добавя слой безцветен естествен восък.

Днес има бои и продукти с широка гама от цветове, въпреки че най-популярните цветове са бели и сивкави тонове.

Ако искате да получите плътен цвят, най-подходящият вариант е емайл или полуматова боя – втората е по-фина и гладка. Освен това трябва да имате предвид, че емайлите отнемат много време, за да изсъхнат, но имат предимството, че не се нуждаят от запечатване.

Ако, от друга страна, искате да запазите цвета на дървото видимо, трябва да използвате байцове, нанесени с четка. Правейки това, вие ще постигнете много професионален и дълготраен резултат.

Източници: https://decortips.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts