Развийте въображението на 18-месечното дете с ето тези занимателни игри

Стане ли детето на година и половина, настъпва време за творчество

Пригответе пъзели, боички за рисуване с пръсти, комплекти за моделиране, цветни моливи, водни боички


Организирайте работно място с малко столче и масичка. И не си представяйте веднага изпоцапани стени и цветни петна навсякъде. Ще ги има, разбира се, но може да контролирате процеса.

Творческите занимания са важни, защото детето е навлязло в нов етап от развитието си. То анализира информацията и се учи да прави изводи. Интересува се от имената на предметите, опитва се да влезе в диалог, обикновено знае 10-30 думи и съставя изрази от 2-3 думи. В състояние е да отговаря на прости въпроси, като посочва картинки и предмети.

Физическото развитие продължава да е важно, но около 18 месеца психологическото има по-голямо значение. Затова трябва да предложите нови познавателни игри, които развиват логиката и речевия апарат.

Играйте например на „Потърси нужния цвят“. Пригответе блокче за рисуване и бои. Кажете на детето да намери определен цвят. Вероятно няма да се справи веднага, затова започнете да развивате асоциативното мислене. Нарисувайте фигурка в зелено и обяснете, че това е цветът на тревата, жълтото – на слънцето, синьото – на небето.

Друга подходяща игра е откриване на опасни за балоните предмети. Нарисувайте балон и бодливи неща – кактус, игла, ножица, таралеж. Изобразете и предмети, които не пукат балони. Попитайте детето от какво се страхува балонът, като му посочите някой бодлив предмет и обясните защо е опасен.

Учете го да открива излишното. Нарисувайте 4 предмета, които лесно могат да се обединят смислово, плюс един излишен, който трябва да се открие, например ябълка, круша, банан, мандарина и автомобилче. Изключвайки излишното, т.е. онова, което не се яде, простичко обяснете защо трябва да се премахне.

Поощрете детето да проучва свойствата на боите и пластилина, да смесва цветовете и да изобразява, каквото иска.

Подреждайте меки пъзели от 3-4 части с едри и ярки картинки. Покажете му как се реди пъзел, после предложете то да го сглоби. С помощта на пъзела може да го научите и да брои до три-четири.

Игрите с участието на възрастен трябва да се редуват със самостоятелните. Давайте възможност на детето да се занимава само и да си измисля игри. Не му ги поднасяйте постоянно наготово, защото ще притъпите познавателната му активност.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Мистерията на легендата за трите слънца

Как се получава фалшив резултат на тест за бременност?