2

мар.

Развийте въображението на 18-месечното дете с ето тези занимателни игри

Пригответе пъзели, боички за рисуване с пръсти, комплекти за моделиране, цветни моливи, водни боички


Организирайте работно място с малко столче и масичка. И не си представяйте веднага изпоцапани стени и цветни петна навсякъде. Ще ги има, разбира се, но може да контролирате процеса.

Творческите занимания са важни, защото детето е навлязло в нов етап от развитието си. То анализира информацията и се учи да прави изводи. Интересува се от имената на предметите, опитва се да влезе в диалог, обикновено знае 10-30 думи и съставя изрази от 2-3 думи. В състояние е да отговаря на прости въпроси, като посочва картинки и предмети.

Физическото развитие продължава да е важно, но около 18 месеца психологическото има по-голямо значение. Затова трябва да предложите нови познавателни игри, които развиват логиката и речевия апарат.

Играйте например на „Потърси нужния цвят“. Пригответе блокче за рисуване и бои. Кажете на детето да намери определен цвят. Вероятно няма да се справи веднага, затова започнете да развивате асоциативното мислене. Нарисувайте фигурка в зелено и обяснете, че това е цветът на тревата, жълтото – на слънцето, синьото – на небето.

Друга подходяща игра е откриване на опасни за балоните предмети. Нарисувайте балон и бодливи неща – кактус, игла, ножица, таралеж. Изобразете и предмети, които не пукат балони. Попитайте детето от какво се страхува балонът, като му посочите някой бодлив предмет и обясните защо е опасен.

Учете го да открива излишното. Нарисувайте 4 предмета, които лесно могат да се обединят смислово, плюс един излишен, който трябва да се открие, например ябълка, круша, банан, мандарина и автомобилче. Изключвайки излишното, т.е. онова, което не се яде, простичко обяснете защо трябва да се премахне.

Поощрете детето да проучва свойствата на боите и пластилина, да смесва цветовете и да изобразява, каквото иска.

Подреждайте меки пъзели от 3-4 части с едри и ярки картинки. Покажете му как се реди пъзел, после предложете то да го сглоби. С помощта на пъзела може да го научите и да брои до три-четири.

Игрите с участието на възрастен трябва да се редуват със самостоятелните. Давайте възможност на детето да се занимава само и да си измисля игри. Не му ги поднасяйте постоянно наготово, защото ще притъпите познавателната му активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts