26

ян.

Проклятието на Синия диамант

Историята за Синия диамант започва през 1989 г., когато тайландски работник открадва от спалнята на арабския принц Фейсал Бин Фахда скъпоценности

Работникът впоследствие изпраща откраднатите бижута в родината си. Кралското семейство бие тревога, защото сред украшенията е и „перлата“ в колекцията – син диамант.

Крадецът бързо е заловен от полицията в Тайланд. Но той успява да продаде част от скъпоценностите на местен бижутер. Разбира се, украшенията са иззети, но при връщането на откраднатото на кралското семейство на Саудитска Арабия става ясно, че те са фалшиви. А синият диамант е изчезнал.

Събитията придобиват зловещ оттенък. Тайландският офицер, който ръководи разследването, заповядва да бъде екзекутиран бижутерът, тъй като смята, че именно той е откраднал знаменития диамант. След няколко години самият офицер е обвинен в поръчковото убийство на съпругата и сина на бижутера и е осъден на смърт. Към делото се оказват причастни и още шестима полицаи, за които е предвидена аналогична присъда.

Тъй като съдбата на оригиналните украшения остава неизвестна, в Тайланд пристига приятел на арабското кралско семейство, за да проведе собствено разследване. Скоро обаче той е отвлечен и убит. След неговото изчезване са застреляни още трима длъжностни лица от посолството на Саудитската Арабия в Банкок.

Престъпленията все още са неразкрити, а виновните остават ненаказани. По този начин хората, замесени в ограбването или в неговото разследване, или изчезват, или са открити мъртви. А съдбата на синия диамант все още е неизвестна.

Тази история се случва относително неотдавна, но отгласът от нея все още оказва влияние на отношенията между Тайланд и Саудитска Арабия…

Източник: interesno.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts