цветове

14

ян.

По какъв начин различните цветове ни влияят

Прочетете, за да научите как различните цветове могат да влияят на настроението ни и на възприятието

Има определени цветове, които наистина могат да повлияят на настроението ни. В резултат на това е добра идея да разберете малко за това как работи психологията на цвета. Това ще ни позволи да създадем работни и лични пространства, където можем да живеем и работим по-добре. Вижте как различните цветове влияят на чувствата ви.

Всеки има любим цвят. Въпреки че не знаем напълно защо, има определени нюанси и тонове, които ни заземяват и дори могат да ни определят.

Ще ви представим обобщена версия на интересно изследване, проведено от психолога и социолог Ева Хелър в книгата й „Психология на цвета“. Тази книга е съставена от препратки в тази важна област, които се занимават с интимната връзка между цветовете и чувствата, които те предизвикват в нас.

Психология на цветовете

Много е възможно на много от нас да им е трудно да повярват, че цветовете могат да бъдат характеристики на личностни модели или че могат да променят настроенията ни.

Поради тази причина психологът Ева Хелър от Свободния университет в Берлин проведе задълбочено проучване, в което анализира реакциите и поведението на 2000 души. Според проучването тя е успяла да анализира как различните цветове влияят на чувствата ви.

Хелър успя да покаже, че определени асоциации не са направени произволно, а всъщност са универсални преживявания, които имат много общо с нашите предци, детство, език и мисли. Следователно цветовете влияят на вашите чувства, настроение и дори на способността ви да изпълнявате определени задачи.

Имайки това предвид, почти бихте могли да кажете, че ефектите, които цветовете имат върху нас, са вродени. Нека ви дадем пример. Никой не би работил или дори да си почива в стая със стени, боядисани в черно или червено.

От друга страна, ако стените бяха зелени, бели или сини, стаята би имала много по-положителен ефект върху нас. Ще ви кажем защо по-долу, където ще намерите и повече информация за всеки цвят.

На какво точно влияят различните цветове?

Синьо

От проучването, проведено от д-р Хелър в продължение на няколко години, става ясно, че любимият цвят на населението е синият, следван от зеления.

Смята се, че има 111 нюанса на синьото. Общите характеристики, които този цвят предава са следните:

  • Синьото олицетворява хармония и духовни и божествени добродетели.
  • Осигурява известно усещане за дистанция, но и за фантазия.
  • Той също така символизира интелигентността и е еднакво женствен, както и мъжествен.

Зелено

  • Зеленото без съмнение е един от най-обичаните и интересни цветове. Свързан е с надеждата, плодородието, живота и здравето. Ето защо зеленото е цвят с висока мощност.
  • Също така е свързано с най-младите етапи от живота, защото има много енергичен оттенък, който внушава свобода и най-интензивна сила.

Червено

Сигурни сме, че вече имате представа какво символизира този цвят за хората. Този цвят наистина представлява страст, но и омраза.

  • Има 105 нюанса на червеното. От древни времена този цвят е свързан с висшите класи. Ето защо е свързано с богатството.
  • Червеното също е динамичен цвят, който насърчава по-интензивна активност.
  • Ето един интересен факт за червения цвят: според проучванията, проведени от д-р Хелър, червеното е цветът, който най-малко харесват животните.

Жълто

Анализът, извършен в продължение на няколко години, показва, че жълтото е един от най-противоречивите цветове.

  • Хората го виждат като забавен цвят, но го свързваме и с предателство.
  • Той също така символизира зрялост и чувствена любов.
  • Също така се казва, че жълтото е много оптимистичен цвят, който насърчава работата, четенето, писането и творческите дейности като цяло.

Лилаво

Лилавото без съмнение е един от най-интересните цветове. Често се свързва с магия и феминизъм. Освен това лилавото е цвят, който представлява сила, както и солидарност и уважение.

Оранжево

Въпреки че оранжевото е цвят, който е силно обвързан с будистката култура, експертите в областта на цветната психология подчертават, че той е малко подценяван.

Това е така, защото оранжевото е идеален цвят, ако искате да насърчите контакти и социалното разбирателство. Освен това той привлича светлина и е забавен, приятен и енергичен.

Бяло

Това е цветът на добрите намерения, настроението, новото начало, чистотата и невинността.

Черно

Модните дизайнери обичат този цвят. Ето защо носим черно, за да придадем на тоалета си нотка елегантност.

Въпреки факта, че днес все още имаме съмнения дали да смятаме черното за цвят (тъй като му липсва светлина, каквато притежават всички цветове), инстинктът ни продължава да го възприема със силно негативен компонент.

Отвъд модата, черното е свързано с края, смъртта и бруталността.

Тази тема за това как цветовете влияят на чувствата ви несъмнено е интересна, както сигурно сте видели.

Със сигурност е вярно, че всички имаме любими цветове. Всъщност обикновено имаме между двама и трима любими. Не се колебайте да ги използвате в дома си и ги носете, ако ви карат да се чувствате добре.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts