19

юли

Понеделник 27-и е новият петък 13-и

Митът за петък 13-и е развенчан! Оказва се, че най-нещастният ден в годината е понеделник 27-и

Именно тогава с хората се случват най-много беди и нещастни случаи. Това свидетелства отчет на специалисти, базиран върху милиони искове на клиенти…

А 30-и август е най-опасният ден в календара за влюбените двойки. В този ден, съвпадащ с края на летните отпуски, достигат критично ниво факторите, провокиращи конфликти.

„На 30 август двойките осъзнават, че лятото е свършило безвъзвратно. Обикновено тогава влюбените започват да си късат нервите един на друг с безполезни спорове, които се отразяват негативно на взаимоотношенията им“, споделя
британският психотерапевт Пола Хол. Според нея около 30 август семейната хармония започва да се трови от обективни и субективни фактори.

Първо, еуфорията, останала след летния отпуск, окончателно се изпарява

Тя отстъпва място на прозата на деня.

Второ, партньорите обикновено осъзнават, че за времето на почивката са си омръзнали порядъчно.

Трето, на домашния им адрес започват да идват купища сметки за заплащане на летните удоволствия, които често надвишават финансовите им възможности, и двойките изпадат в депресия.

Последният пирон в ковчега на взаимоотношенията е забит от осъзнаването на факта, че до следващата отпуска около Коледа е още много, много далече…

„Както е известно, хората се страхуват от петък 13. Но нашите данни показват, че най-много нещастни случаи, ПТП, пожари и т. н. стават именно в понеделник 27“, заявява Кевин Синкпер – представител на застрахователна компания.

По принцип понеделниците, както е известно, са тежки дни

Изследване, проведено от учени от Япония, показва, че броят на сърдечните пристъпи и инсултите в понеделник сутрин значително нараства. Именно тогава медиците регистрират най-много смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания.

В понеделник сутрин при повечето хора рязко се повишава налягането, което води до влошено самочувствие и дори смърт. Освен това в понеделник се извършват най-много опити за самоубийство в сравнение с който и да е друг ден от седмицата. Според експерти феноменът на повишения брой самоубийства в понеделник навежда на мисълта, че самоубийството е свързано с ефекта на началото на новия период. Отчаяните в нещастието си хора понякога не могат да приемат мисълта, че започва още една седмица, подобна на предишната.

Ако понеделник е най-тежкият ден от седмицата, то последният понеделник на януари е най-депресивният ден в годината

Това твърди Клиф Арнал от Университета з Кардиф. А януари е най-депресивният месец. Британският учен стига до този извод след многогодишни изследвания,
базирани на социологически анкети.

„През януари времето е особено противно, при това се разваля към средата на месеца. По това време хората започват да връщат дълговете, натрупани около коледните и новогодишните празници. Обикновено към края на януари онези, които тържествено са си обещали през новата година да се откажат или да направят нещо, решават да забравят за това решение като за мимолетно умопомрачение. В края на януари повечето от нас са обхванати от желание да избягат някъде. Всичко им омръзва и нивото на мотивацията им пада до най-ниската степен през годината“, отбелязва Клиф Арнал.

Източник: www.livescience.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts