18

сеп.

Паразитни думи, които влияят негативно на това как ни възприемат околните

Речта, както и всички думи, които използваме заради нея, е инструмент, с помощта на който не само взаимодействаме с околните, но и създаваме собствения си образ

Ето най-разпространените фрази и думи паразити, които влияят негативно на това как ни възприемат в обществото.

По речта и маниера на излагане на мисли може да се съди за интелектуалното ниво, ерудираността и намеренията на човека. Времето не стои на място, създават се нови форми на общуване. Но красивата реч никога няма да излезе от мода.

„Извинете“

Днес този израз не се използва пряко по предназначение, а с цел деликатно да привлечем внимание върху себе си. Той няма никакво отношение към искреното извинение. Проблемът на тази фраза е, че произнасяйки я, сякаш се чувствате виновни за нещо. По-добре използвайте изрази като: „искам да уточня“, „подскажете, моля“ и т.н.

„Между другото“

Един от любимите изрази на срамежливите и интровертите. Тъй като и двата типажа изпитват трудности в общуването с непознати хора. „Mежду другото“ е начин вербално да насочат вниманието върху себе си.

„Накратко“

Тази дума е любима на холериците, взривните, импулсивните хора, които обичат да си поприказват. „Накратко“ прекрасно отразява същността на характера на човек, който бърза, изпитва перманентна нервност или знае, че може часове наред да говори за едно и също, без дори да се доближи до същественото.

„Как да ти/ви кажа“

Този израз паразит най-често се употребява от творческите натури,
света на своите фантазии и илюзии, където всичко е измислено от тях самите.

„Изобщо“

Тази дума сигнализира, че човекът не е особено уверен в себе си. При това, за разлика от сдържаното „между другото“, „изобщо“ се използва предимно от хора, които нямат нищо против да устроят скандал от нищото.

„Така да се каже“

Този израз избират хора, които обичат да си приказват, но не са надарени с ораторски способности по природа. „Така да се каже“ е връзката, която те не искат да изпускат. Начин да направите впечатление на осведомен по въпроса човек. Но честата употреба може да създаде впечатление, че всъщност не сте наясно с темата и се опитвате „да изплувате“ с шаблонни фрази.

„Всъщност“

Това е началото на изказа на човек, който обича да притиска събеседника си със своя авторитет. Трудно е да се спори с такъв персонаж, защото само той знае какво е било, е или ще бъде.

„Просто“

Може да се отнесе към най-често употребяваните думи паразити. Не само се поставя във всяка фраза, но и активно се използва и в писмената реч. Тази дума свидетелства, че човекът, който я употребява, не цени
мнението на околните, но и е зависим от онова, което те ще кажат.

„Значи“

Издава човек, настроен консервативно. Такива хора обикновено възприемат негативно мнението на събеседника, което не съвпада с тяхната позиция. Обичат да спорят и да доказват правотата си.

„Не знам“

Според статистиката този израз избират хората, които със сигурност знаят всичко. По този начин те се опитват относително меко да устояват своята доста твърда позиция.

„Знаеш“

За някои хора това не е просто глагол, а дума паразит, тъй като я използват като въвеждаща, започвайки почти всяко изречение с нея. По този начин те си дават допълнително време за обмисляне какво точно да кажат.

„Добре“ и „чудно“

Тези думи се употребяват от онези, които са уверени в своето превъзходство. Приключвайки
той си остава на своето мнение, а позицията на опонента изобщо не му е интересна.

Освен че думите паразити характеризират красноречиво хората, които ги употребяват, те силно замърсяват нашата реч, в повечето случаи устната (но при някои страда и писмената). Вслушайте се в речта си, анализирайте я, запишете се или опитайте да напишете нещо. В писмен текст думите паразити бързо се проявяват.

За да се избавите от тях, трябва да контролирате речта си. Помага например замяната на паразитна дума с обикновено вдишване. Случва се, разбира се, да е сложно да контролирате потока на съзнанието – при произнасяне на реч например или когато се вълнувате. В такива случаи се препоръчва предварително да подготвите речта си, да не използвате дълги изречения и да правите кратки паузи между абзаците…

Източник: orator.biz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts