4

фев.

Парадонтозата причинява инсулт?

Хората със заболяване на венците (известно още като пародонтоза) имат два до три пъти по-голям риск от инфаркт, инсулт или друго сериозно сърдечно-съдово събитие

Оказа се, че наличието на здрави зъби и венци може да има ползи далеч отвъд красивата усмивка.

Всичко в тялото ни е взаимосвързано. Това е било известно още в древността, но някои връзки започнаха да се изучават подробно не толкова отдавна. Зъболекарката Татяна Сумцова обяснява как оралното здраве може да бъде взаимосвързано със сърдечно-съдовите заболявания. Или иначе казано – плаката по зъбите може да е свързана с плаката в артериите.

Татяна Сумцова

Този въпрос е обект на внимателно изследване от лекари и учени от около края на миналия век, през 90-те години. Изследвания по тази тема са проведени в много страни по света. Заключенията бяха разочароващи, но съвсем ясни: периодонтитът често е отключващ фактор за развитието на атеросклероза и може да доведе до инсулт, включително смърт.

Точно така представители на Американската кардиологична асоциация очертаха тази връзка в подробен преглед, озаглавен: „Пародонтални заболявания и съдова атеросклероза: независима връзка подкрепена ли е от доказателства?“

Ако го вземем в цифри, резултатите от изследването изглеждаха така. Общият коригиран риск от инсулт при пациенти с пародонтит е 1,47 пъти по-висок, отколкото при пациенти без пародонтит (95% доверителен интервал 1,13-1,92; P = 0,0035) в проспективата и 2,63 пъти (95% доверителен интервал 1,59–4,33; P = 0,0002 ) в ретроспективни проучвания.

Съвсем скорошни изследвания показаха, че дори и да имате само възпалена венеца, може да се появят проблеми с буквално всички останали органи – както чрез кръвта, така и поради скок в нивото на цитокините. Такива данни бяха публикувани съвсем наскоро от Канадския институт за изследване на здравето на жените и децата.

Ежедневното миене на зъбите и почистването с конец може да предотврати и дори да обърне ранен стадий на заболяване на венците, известно като гингивит, допълват още изследванията

Ако вашият зъболекар каже, че имате възпаление на венците, помолете за демонстрация на четкане и почистване с конец, за да сте сигурни, че правите и двете правилно

В допълнение, справянето с оралните здравословни проблеми помага за идентифициране на недиагностициран захарен диабет, който също е рисков фактор за развитието на атеросклероза. Между другото, и за връзката между пародонтит и инсулт. Трябва да се помни: пародонтитът не винаги е пряката причина за инсулт. Но човек с възпаление на венците определено е изложен на риск. В същото време не трябва да забравяме и други рискови фактори, които водят до развитие на съдова атеросклероза. Тези фактори включват:

  • пушене;
  • заседнал начин на живот;
  • нездравословна диета;
  • артериална хипертония;
  • диабет;
  • дислипидемия (липиден дисбаланс на кръвта);
  • метаболитен синдром (повишена маса на висцералната мастна тъкан;
  • намалена чувствителност на тъканите към инсулин).

От това можем да заключим, че при проблеми с устната кухина е наложително да се работи в тази посока съвместно със специалисти. Все пак е доказано, че връзката между пародонтозата и инсулта е най-пряка. Но, уви, в напреднали случаи на пародонтит вече няма да е възможно да се възстанови сърдечно-съдовата система. Затова е важно проблемът да се реши в самото начало, преди процесът да стане необратим.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts