8

юни

Не на закуската: Кога е най-доброто време за пиене на кафе?

Има причина сутрин да пропуснете тази ободряваща напитка

Трудно е да си представим колко хора започват деня си с чаша току що направено кафе. За някои това не е просто бърз начин за разсънване, а цял ритуал, без който е невъзможно да стартират новия ден. Наскоро се появиха новини, които втрещиха всички любители на сутрешното кафе: оказа се, че утрото не е най-благоприятното време за церемонията с кафе.

Да, във филмите героите винаги ходят на работа с чаша готово кафе, но в реалния живот хората се редят на опашки, за да си вземат дозата кофеин

Ободряващата напитка обаче има характеристики, за които малко хора предполагат. Порция от любимото ви еспресо, лате или капучино може да навреди на тялото, особено ако пиете кафе на гладно или със закуската.

„Кафето пречи на усвояването на минерали като желязо, цинк, магнезий и калций. Тези минерали са от основно значение, както за здравето на жените, така и на мъжете“, казва диетологът Маргарита Королева.

Маргарита Королева

Но не бързайте да се разстройвате: няма да ви се наложи да се откажете от кафето завинаги. За да избегнете негативните последици за здравето от напитката, консумирайте я между храненията, в идеалния случай на интервали.

„Това трябва да се случи поне половин час преди хранене или поне час след хранене“, добави руската диетоложка в интервю за Радио Спутник. Ако успеете да се придържате към определен „график“ за кафе, кафето ще ви радва само с полезните си свойства и няма да наруши минералния баланс.

Между другото, не се препоръчва да разтягате процеса на консумация на лате или капучино. Експертите уверяват, че има няколко причини, поради които не трябва да пиете охладено кафе с мляко.

Защо не бива да пиете студено кафе с мляко?

Навикът да пиете кафе бавно, да разтягате процеса или да си направите една голяма чаша, която да пиете в продължение на часове, не е най-полезният. Вкусната напитка става вредна, когато два фактора съвпадат наведнъж: ако е изстинала и ако към нея се добавят мляко или сметана.

Черното кафе може да се пие спокойно – нищо няма да се случи. Но ако сте добавили мляко, опитайте се да изпиете напитката веднага, докато е гореща. В противен случай рискувате да си докарате здравословни проблеми, които се натрупват постепенно.

Влагата е най-оптималната среда за развитие на бактерии и микроорганизми. Ако добавите мляко към кафето, рискът от размножаване на микроорганизмите в него се увеличава многократно. Затова трябва да пиете тази напитка през следващия час. Ако не се добавя мляко и се приготвя повече кафе, отколкото е необходимо, тогава напитката трябва да се съхранява в хладилник.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts