29

апр.

Не бързайте със сироп за кашлица, използвайте рецептите на Петър Димков

При децата до 10-12 години антителата по лигавиците не са в достатъчно количество и не могат да спрат навлизащите вируси

Затова са по-податливи на инфекции.

Повече от 80% от инфекциите са вирусни. Един от обичайните симптоми е хремата, а нейно често следствие е кашлицата, понеже от носа към глътката тече секрет.

Сиропи срещу кашлица не бива да давате, щом не са назначени след преглед от лекар. Те са много различни видове. Някои стимулират откашлянето, други го потискат. С неподходящ сироп състоянието може да се влоши.

Природни средства облекчават кашлицата. Лечителят Петър Димков препоръчва дюли, нарязани и сварени заедно със семките. Прецедената отвара се подслажда с мед.

Може да направите сироп от 500 мл слаба бира, 2 лимона, 400 г небетшекер и 1 ч.л. семе от анасон. Добре измитите лимони заедно с корите, но без семките, се смилат. Смесват се с другите продукти и всичко се вари на водна баня половин час. Димков съветва на деца да се дава по 1 ч.л. от сиропа 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене.

Много известен лек гоещу кашлица е сокът от черна ряпа. Добре измита, вечер тя се нарязва много тънко и всеки резен се намазва от двете страни с мед. На сутринта отделеният сок се пие.

Кромидът е ефективен по два начина. Може да сварите шепа външни люспи в 400 мл вода за 20 минути. Като се охлади, прецеждате и подслаждате с мед. Давате на детето по 1 к.ч. три пъти дневно 15 минути преди ядене. Може и да изпечете кромида, да изцедите 200 мл сок, да го смесите топъл с 200 г мед и сок от 1 лимон. Взема се по 1 ч.л. на всеки 2 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts