Най-често пророческите сънища предупреждават за опасност

Нуждата от сън за човека е не по-малко важна от храната или водата

В това състояние минава около една трета от живота ни. Без сън можем да загинем само след 10 – 12 дни


Смята се, че сънят способства за пълноценния отдих на целия организъм и на мозъка. Но особен интерес в това отношение представляват съновиденията, породени в етапа на т.нар. бърз сън. В това време мозъкът работи особено интензивно, независимо че човек не се движи и не си дава сметка какво се случва наоколо.

Известно е, че в сънищата хората обикновено виждат изображение на мислите, проблемите и желанията си. Тези картинки се смесват с откъси от скорошни спомени, образувайки понякога удивителни и ярки съновидения. Но има и такива, за които не могат да бъдат дадени каквито и да било обяснения. Става дума за пророческите сънища, в които човек вижда събития, които все още не са се случили наяве.

Малко преди гибелта си президентът Линкълн сънува, че в Белия дом стои ковчег. Когато пита кой лежи в него, му отговарят, че е президентът. И наистина, след няколко дни върху него е извършено покушение по време на посещението му в театър „Форд“, и Линкълн загива.

Подобен сън вижда и княз Павел Петрович. През 1795 г. той сънува, че се издига на небето. При това сънят се повтаря няколко пъти през нощта. На сутринта става известно, че майка му – Екатерина I, е починала, и Павел се възкачва на престола.

Пророчески сънища имат и обикновени хора. Американският военнослужещ А. Форд по време на боледуване сънува списъци с имената на загиналите от болестта бойни другари. По-късно всичко се потвърждава наяве. Преди катастрофата с атомната централа в Чернобил някои работници сънуват ярки картини от аварията. След няколко месеца всичко се случва точно както в нощните им видения.

Нерядко хората сънуват катастрофи и природни бедствия, които обаче ще настъпят в бъдеще. Ентусиасти, изследващи този феномен, са направили статистика и са установили, че в транспортни средства, претърпели катастрофи, пътниците са много по-малко от обичайното. Едно от обясненията би могло да бъдат именно пророческите сънища, които предупреждават хората за възможната опасност.

Случва се и човек да сънува картини от бедствие, което настъпва на километри от него. През 1978 г. американецът Дейвид Буту сънува как пада самолет, излетял от летището 0’Хара. Той се опитва да предупреди, но никой не му вярва. Когато обаче самолетът действително пада, за малко Бут не е обвинен в тероризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Възпитанието на дете по холандски – мисли и за себе си и не се жертвай!

В скандално интервю Папа Франциск призна, че Ад няма!