30

май

Най-добрите 5 тактики за разговор с труден бизнес партньор

Имате насреща си труден партньор. Всъщност партньор го наричате само от добро възпитание

Какъвто и да е, все пак ще трябва да направите сделка с него. Тя е класика win win – всеки печели. Подготвили сте железни аргументи, напълно сте убедени в тях и ще излъчвате увереност. Но този човек ще се колебае с вашата фирма ли да работи и ще ви върти на шиш, докато го стимулирате достатъчно и изтръгнете от него съгласие.

Спокойно, имате най-важните предпоставки – изгодно за двете страни предложение и лична убеденост. Само трябва да построите правилна стратегия как да изложите всичко това, за да мотивирате въпросния труден партньор.

5-те техники, които препоръчват експертите по комуникация, са основани на науката, затова работят безотказно

Те използват базисни нагласи, действат на подсъзнателно и съзнателно ниво, включват логика и психология.

Експлоатирайте човещинката – любовта към изгодата

    Съобразете се с неоспорим факт – хората са претоварени с информация и вниманието е скъпоценен ресурс. Ако не грабнете веднага вашия събеседник, ако започнете отдалеч, надълго и нашироко, ако не може да разбере бързо какво точно искате, няма начин да го убедите, защото сте го загубили още в началото.

    Следователно трябва да го накарате да слуша.

    А всеки най-широко отваря уши, когато го привлечете с печалба.

    • Започнете с най-доброто. Онова, което ще кажете първо, се запомня.

    С експерименти е доказано как този механизъм действа. Изследователите наричат някого умен и подмолен човек. След известно време питат слушателите за него. Повечето споменават, че е умен, малцина се сещат за втората част от определението – че е подмолен.

    Недейте да скромничите и веднага заявете, че предлагате изгодна сделка. Повтаряйте това определение всеки път, никога не казвайте само сделка.

    • Бързо изтъкнете какво давате. Фокусирайте се главно върху това какво ще получи вашият партньор, а не какво той ще даде.

    Да речем, че искате да го убедите да си купи автомобил. Правилната тактика е ,Давам ви тази кола за
    1000 евро“, а не „Искам 1000 евро за тази кола“.

    • Представете правилната алтернатива по-нататък в разговора. Започнете с крайностите: добро и лошо, правилно и грешно. След това предложете „нещо по средата“, което да бъде прието като компромис и алтернатива на екстремните стойности. Събеседникът ви има достатъчно опит, знае, че не може да е максималист, и разбира, че това по средата е изгодно.

    • Пуснете примамка. За да подтикнете човека към нужното ви решение, в разговора му представете два варианта, които ви устройват. След известно време вмъкнете трети, от който той ще се откаже в полза на някой от предишните два.

    Играйте с темпото

      Говорете бързо, когато използвате аргументи, на които вашият събеседник може да се противопостави.

      Редица изследвания доказват, че когато очаквате някой да не е съгласен с вас, трябва да изложите „на скорост“ тази част, за да не му оставяте време за обработване на информацията.

      И обратното – когато представяте вашата най-силна теза, намалете темпото. Така осигурявате време тя да бъде осмислена пълноценно.

      Манипулирайте елегантно разум и чувства

        Събеседникът ви е опитен човек, но няма как да не му влияе техниката за подсилване на убедителността, която залага на осведомеността.

        • Обобщавайте с изрази от рода на „както всички знаем“. Дълбоко в себе си той иска да бъде от групата на знаещите. Удовлетворете тази негова нужда.

        • Той вероятно е рационален човек, затова се позовавайте на статистика, авторитетни анализи и прогнози, научни факти и теории.

        • Не подценявайте все пак емоциите. Предварително помислете добре дали може да вмъкнете
        неща, с които да го удивите, да го накарате да погледне на познатото с нови очи, като го направите да изглежда различно и интригуващо. Опитайте за момент да разчупите деловия разговор – да забавлявате или да умилите партньора.

        Вкарайте доза свои емоции

          Убеждаването е изкуство, ще е полезно поведението с малко чувственост.

          • Вживейте се, превъплътете се като актьор в ролята си. Никой няма да ви повярва, щом сами не си вярвате.

          • Разпръсквайте харизма. Любезността, усмивката, откритият поглед очи в очи със събеседника са ваши оръжия. Не забравяйте комплиментите – всеки иска да чуе добра дума за себе си. Естествено, внимавайте с дозата. Няма нищо по-жалко от неумел ласкател.

          • Владейте се. Понеже сте под напрежение, сърцебиенето се учестяват. Като дишате по-дълбоко и бавно, ще нормализирате ритъма на сърцето и притока на кръв към мозъка. Ще се почувствате по-спокойни и ще бъдете по-убедителни.

          • Играйте с глас. Тихият, по-нисък и плътен глас внушава уважение и доминантност. Хората започват да ви слушат. Високият и писклив глас издава нервен човек, който не е уверен в себе си.

          Източник: www.psychologytoday.com

          Вашият коментар

          Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

          Related

          Posts