27

апр.

Майките и бабите са виновни за злоядите деца

Майките и бабите са виновни за злоядите деца. Това го твърдят детските психолози

Според тях майките на злояди или неискащи да опитват нови храни деца не са постъпвали правилно около 2-годишната им възраст.

Обикновено 6-месечното бебе вкусва с интерес всичко което му предложат. Е, някои неща не харесва и ги плюе. Но мнозина специалисти смятат, че още действа заложен от природата като инстинкт за самосъхранение и детето усеща, че са му нужни богати на калций млечни храни, нужни за укрепване на скелета и прохождане.

На 2 години децата стават предпазливи към новите вкусове. С тях се свиква и вие не се отказвайте. Не насилвайте, бъдете постоянни. През няколко дни
предлагайте новата храна и така 10-15 пъти. Направете пауза да забрави, че не я харесва, и пробвайте отново.

С порастването избирателността в храненето зависи от примера на родителите. Няма да убедите сина или дъщеря си да закуси с овесена каша, ако мама и тати лапат сандвичи. Искате ли детето да яде здравословно, слагайте еднакво ядене за всички на масата.

Продуктите трябва и да изглеждат апетитно. Овесена каша трудно ще я докарате на красота. Но пробвайте да му дадете пудинг от овесени ядки. Морковите пък могат да станат бодли на кюфте-таралеж. Украсявайте и чинията.

От 3 години започнете да включвате детето в приготвянето на яденето. Направеното със собствени ръце е по-вкусно.

На злоядо или консервативно дете винаги давайте право на избор. Предлагайте наведнъж 2-3 и повече видове зеленчуци. Гответе разнообразно и бъдете гъвкави. Ако отказва варено месо, дайте му печено. Не обича ли риба на пара, сварете я, сложете я в пудинг, в кюфте, в баница с пълнеж, моделирайте забавни фигурки от рибена кайма. Въобще – напрегнете въображение.

Много деца не обичат зеленчуци. Опитайте да направите онези, които синът или дъщеря ви все пак не отказва, в главни герои в чинията. Останалите режете ситно и крийте между любимите. От нелюбимите морков и тиква правете кекс и баници. Варете цветни крем супи, месете кюфтета от тиквички и зеле. Играйте си заедно да майсторите пъстри мозайки. Понеже децата обичат храната на възрастните, правете мини зеленчукови шишчета.

Важното е да не се отказвате и упорито да предлагате нови и полезни храни. Все нещо ще хареса на детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts