любопитни факти

8

авг.

Любопитни факти за животните, които със сигурност не знаете

Прочетете и ще останете удивени!                      

Според статия, прегледана в списание PLoS Biology, на планетата има около 7,7 милиона животински вида. От тях около 80% все още чакат да бъдат идентифицирани. Повечето хора обаче дори не знаят особеностите и поведението на тези вече открити видове. Поради това много любопитни животински факти чакат да бъдат разкрити.

Някой бозайници снасят яйца

Тези бозайници се характеризират със способността си да снасят яйца. Само две животни са класифицирани в тази избрана група: птицечовката и ехидната.

Изследвания, докладвани в списанието Genome Dynamics, уточняват, че монотремите се считат за „алтернативни бозайници“, които са се отделили от своите плацентарни конгенери преди около 210 милиона години.

Когато изразът „спи с едно отворено око“ стане буквален

Сънят е основен аспект от биологията на живите същества. Позволява на тялото и мозъка да се възстановят от дневните дейности и да презаредят енергията си, за да поемат нови предизвикателства. Има обаче видове, които поради опасната среда, в която живеят, не могат да си позволят напълно да заспят.

Такъв е случаят с някои морски бозайници като делфина и някои птици като птицата фрегата. И двата вида спят само едното полукълбо на мозъка, когато почиват, докато другото остава будно. Това явление е известно като „еднополукълбен сън“.

Според проучване, публикувано в списанието PLOS ONE – фокусирано върху оценката на способността на делфините да бъдат активни през деня и нощта – се стигна до заключението, че те могат да останат в това състояние и да запазят пълните си способности най-малко 15 дни при време. Въпреки това се смята, че те могат да издържат дори повече, тъй като изследователите са тези, които са прекратили експеримента.

От своя страна птиците фрегати могат да летят 10 дни само с едно затворено око и едно полукълбо на мозъка да спи. Това показва проучване на списание Nature. Освен това има други видове, за които се предполага, че проявяват това поведение. Такъв е случаят с някои влечуги, като големия крокодил.

Птиците са по умни от колкото си мислите

Години наред изследователи, посветени на изучаването на птиците, се чудеха как е възможно тези животни – с толкова малък мозък – да успяват да изпълняват толкова сложни задачи. Проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences на Съединените американски щати, намери възможно обяснение.

Според тази статия съставът на мозъка на птиците е различен от този на бозайниците. От една страна, въпреки че птиците имат малък мозък, те имат по-висока концентрация на неврони в предния си мозък. Тази област по-специално се свързва с интелигентното поведение.

Освен това невроните на тези животни са много по-малки. Поради тази причина те са опаковани по-плътно и в по-голям брой, отколкото при бозайниците.

Противно на това, което се смяташе, размерът на мозъка не играе основна роля в когнитивния капацитет на тези видове. Всъщност по време на еволюцията птиците са развили по-добро използване на мозъчната си маса в сравнение с други животни.

Например, според проучване, докладвано в списанието Current Opinion in Neurobiology, новокаледонската врана има способността да прави и използва клони като инструменти за получаване на храна. Има и случая със свраките, които според публикация в списанието PLoS Biology могат да се разпознаят пред огледалото.

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts