1

юни

Лични теми, които трябва да са табу в службата

Трябва да усвоите отлично изкуството хем да не изглеждате затворени, хем да не споделяте лични неща

Защото хората, които се разголват прекалено, могат да станат уязвими.

Може да не работите в гнездо на оси, но ако всичко си казвате, рискувате да станете досадни на колегите си. Не е изключено и недоброжелател да използва информацията срещу вас или да ви завижда, предупреждават психолозите.

Повечето хора знаят, че на работа не бива да клюкарстват за другите, но не спазват това правило за себе си. Обичат да се хвалят с лични неща, за да блеснат, или да се оплачат, за да получат съчувствие.

По природата всеки в някаква степен е егоцентрик, смята се за важен, харесва му да говори за себе си и да предизвиква внимание. Но има лични неща, които не бива да разкривате, защото могат да попречат на отношенията ви с колегите и на кариерата ви, съветват специалистите.

Пари

Дори да не е забранено от корпоративната политика, никога не споделяйте каква е заплатата и бонусите, които получавате във фирмата. Освен че издавате забранена информация, това е пряк начин да си навлечете неприятели, които смятат, че заслужават повече от вас. Или обратното – някой да ви гледа отвисоко, защото не сте успели да спазарите повече пари.

Не е нужно да разправяте какви са доходите ви извън заплатата – вашите и на семейството. Ако са големи, ще изглежда, че парадирате с богатство и колегите ще ви намразят. Ако са малки, сякаш се оплаквате и искате да ви съжаляват, а никой не обича да го натоварват с проблеми.

Убеждения

За работата в повечето компании няма особено значение леви или десни политически идеи изповядате, в какви ценности вярвате, каква е религията ви. Толерантността към различните е добро пожелание, но не е редовна практика. Ако споделяте, може да се окажете малцинство. А като ви отдели от себе си, мнозинството ще ви гледа като аутсайдер. Или дори като враг.

По тази причина внимавайте и с изказвания по актуални теми, по които общественото мнение не е еднозначно.

Интимни преживявания

Колегите не са приятелската ви компания. Ако разказвате интимни истории, ще изглеждате зле възпитани. И няма да направите добро хвалят с любовния си живот, всъщност имат проблеми.

Не давайте много информация и за това кои са близките ви

Изглежда съвсем безобидно да споменете къде работи партньорът ви, майка ви, баща ви, сестра ви. Това обаче може да предизвика завист, ако роднината ви заема високо положение или длъжността му предполага високи доходи. Вероятно е също да тръгнат коментари, че вашето повишение се дължи не на вашите собствени професионални способности, усилия, успехи, а на влиянието на вашия близък. Или пък колега да ви спретне интрига, че издавате вътрешна информация, щом партньорът ви работи в конкурентна фирма.

Напълно възможно е и обратното – някой да се подсмихва зад гърба ви, че сте от “селско” или “просто” семейство, че половинката ви работи нещо “непрестижно” и т.н.

Като чуете нещо подобно, ще се ядосате и ще усложните отношенията си с клюкаря. Така че не споделяйте ненужно и не давайте повод за приказки нито за добро, нито за лошо.

Източник: www.cleveland.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts