леден душ

7

юли

Леден душ- полезен ли е?

Прочетете, за да научите всичко, което ви е нужно по темата

Леден душ? Не звучи много привлекателно, нали? Мнозина обаче смятат ледените бани за полезни. Прочетете повече за тази тенденция, за да разберете дали наистина си заслужава?

В днешно време има много знаменитости, които насърчават ледените бани заради ползите, които носят, според техните защитници. Те твърдят, че ви помагат да спите по-добре, намаляват мускулните болки, подобряват имунната ви система и много повече.

Но каква е истината за тази тенденция, наистина ли са толкова добри, какво казва науката за тази практика? Ето отговорите на тези въпроси.

Леден душ- знаменитости

В различните социални мрежи е възможно да се намерят голям брой публикации, дори на известни личности, които показват как се потапят в ледена вода. Тези видеоклипове с хаштаг #coldplunge в момента надхвърлят 500 милиона.

Тази тенденция е частично вдъхновена от метода на Вим Хоф, кръстен на холандски експерт по екстремни спортове, които се практикуват при ниски температури. Въпреки че в допълнение към потапянето, този метод включва дихателни техники.

Няма обаче точно определение какво е ледена баня. Препоръчва се, от една страна, температурата на водата да е 15 °C – тоест много по-ниска от тази при студен душ.

Леден душ- ползите

  • По добро възстановяване след тренировка: Причината, поради която ледените бани започнаха да се прилагат в спорта, е, че потапянето на крайниците в ледена вода уж помага за възстановяването след физическа активност, предотвратявайки проблеми като крампи или наранявания. Това може да е особено необходимо за тези, които имат дълъг ден и дори за тези, които трябва да тренират или да се състезават няколко пъти в един и същи ден.
  • Намалена мускулна болезненост: Препоръчва се и при претърпели наранявания, както и за облекчаване на болка и мускулно напрежение в деня след състезание или тежка тренировка. Въпреки че е сигурно, че за предотвратяване на последното е по-полезно да се разтягате.
  • Ледените бани укрепват имунната система: Друго предимство на ледените душове е укрепването на имунната система. Това е нещо, което често се изтъква по отношение на метода на Вим Хоф, тъй като леденият човек, както наричат холандския спортист, очевидно може да покаже по-добър имунен отговор.
  • Подобряват кръвообращението и сърдечно съдовата функция: Обикновено се смята, че ваните със студена вода могат да подобрят кръвообращението. Поради тази причина се смята, че с ледено студено потапяне този ефект ще се засили, което ще помогне за намаляване на сърдечно-съдовия риск.
  • Ледените душове ускоряват метаболизма и загубата на тегло: С потапяне в студена вода (под 20°C), поне за пет минути, е възможно да се ускори метаболизма, което означава, че тялото ще работи за изгаряне на повече енергия. Следователно ледените бани могат да допринесат за загуба на тегло.
  • Чудесен начин за разхлаждане: Ледения душ може да бъде начин за по-бързо охлаждане на тялото, когато навън е горещо или след тежка тренировка.
  • Подобряват настроението: има връзка между потапянето в ледена вода и подобряването на настроението; защото има повишаване на нивата на допамин, като по този начин се намаляват симптомите на тревожност и депресия.
  • Намаляват стреса: твърди също, че плуването в много студена вода може да помогне за намаляване на нивата на стрес.
  • Ледените душове подобряват качеството на съня: Като следствие от предходните точки, хората, които имат навика да правят ледени бани, твърдят, че се отпускат и могат да спят по-добре, постигайки по-приятна и възстановителна почивка.

Какво сочат проучванията по темата?

Проведени са няколко вида изследвания, които ни позволяват да дадем основа или подкрепа на някои от тези твърдения. По-специално можем да посочим следното:

Преглед от 2012 г. установи, че потапянето в студена вода може да допринесе за намаляване на мускулната болка със забавено начало (24 часа или повече след активност).

Едно проучване показа, че наистина има увеличение на метаболизма, въпреки че това не е непременно свързано със загуба на тегло.

Други изследвания също потвърждават връзката между ледените бани с подобреното настроение и намалените симптоми на депресия.

По подобен начин има проучвания, които потвърждават положителното въздействие върху имунната система на потапяне в ледена вода, макар и съчетано с медитация и контролирано дишане.

Резултатите от някои изследвания показват, че може да намали възпалението и сърдечно-съдовия риск; въпреки че има други, които също сочат в обратната посока.

По отношение на качеството на съня е направено сравнително проучване с група велосипедисти, но не са намерени доказателства в полза на потапянето в студена вода.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts