Едуин Ван дер Сар

21

окт.

Легендарният вратар Едуин Ван дер Сар получи инсулт

Изложени ли са на риск и другите бивши футболисти?

Бившият вратар на Аякс беше приет в реанимация заради мозъчен кръвоизлив. Публикуваните досега научни доказателства показват, че бившите футболисти са изложени на по-висок риск инсулт.

В петък, 7 юли, легендарният холандски вратар получи мозъчен кръвоизлив по време на почивка на хърватски остров. Засега здравословното му състояние е стабилно, макар и притеснително, се казва в официално съобщение на клуба от Аякс.

Освен случая с Едуин Ван дер Сар, научните доказателства сочат, че футболистите са изложени на по-голям риск от мозъчни заболявания в средносрочен и дългосрочен план.

Какво е състоянието на легендарният вратар в момента

Преди няколко дни футболният свят беше разтревожен от тъжната новина: Едвин Ван дер Сар, историческият холандски вратар, получи инсулт. Първото официално съобщение направи амстердамският клуб Аякс, където бившият играч прекара голяма част от кариерата си:

Този петък Едуин ван дер Сар получи кръвоизлив в мозъка. В момента той е в болница, в интензивно отделение и е в стабилно състояние. Състоянието му е стабилно, но все още тревожно.

                      ~ Официално съобщение за пресата на Ajax ~

Ван дер Сар, който до май тази година беше генерален мениджър на Аякс, беше на почивка със семейството си в Хърватия. 52-годишният бивш вратар претърпя падане и беше откаран с хеликоптер в местна болница. Там той е приет в интензивното отделение, където е открит спукан кръвоносен съд в мозъка му.

Дали футболистите са по застрашени от инсулт

Новината повдигна ключов въпрос за футбола и спорта като цяло: професионалните футболисти са изложени на по-голям риск да страдат от мозъчни заболявания? Въпреки че това е област на текущи изследвания, има няколко проучвания, които вече са работили по темата и са отговорили положително.

Рисковете съответстват на типичните травми при контактни спортове, като контузии на главата.

Какво казва Испанското дружество по спортна медицина?

Доклад на тази организация описва, че спортовете с най-висока честота на наранявания на главата са футбол, колоездене, ръгби, конна езда, колоездене и някои водни спортове. Въпреки че представляват по-малък процент в сравнение с други спортни травми, те са тези, които могат да доведат до по-големи дългосрочни усложнения.

От друга страна, докладът показва, че сътресенията представляват между 5% и 9% от нараняванията по време на спортни тренировки. Това може да се случи, когато главата се удари в движещ се обект и последствията варират в зависимост от тежестта на случая.

Проучване на бивши играчи от националния отбор на Норвегия

Друго проучване, публикувано в специализираното списание Neuroradiology, изследва 33 бивши играчи на норвежкия национален отбор по футбол с помощта на компютърна томография на мозъка. Те открили, че една трета от тези спортисти са имали централна мозъчна атрофия.

Авторите заключават, че подобно състояние може да се дължи на повтарящи се малки наранявания на главата от спорта, който практикуват.

Неотдавнашен документ от университета в Глазгоу предоставя конкретни данни

Университетът в Глазгоу проведе сравнително проучване между 7676 бивши шотландски професионални футболисти и 23 028 души от общата контролна популация. Резултатите показват, че тези спортисти имат по-висок процент на смъртност от причини, свързани с невродегенеративни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts