26

окт.

Косатки нападат лодки и учат малките си на това

Странна и опасна игра на засилване и забиване в малки ветроходни и рибарски лодки се разпространява сред популКосатките са върховите хищници на океана и поведението им винаги е от особено значение за хората, които по стечение на обстоятелствата влизат в контакт с тях.ацията на косатките това лято край бреговете на Испания, пише ВВС. Учените казват, че най-малко 20 млади иберийски косатки вече са научили опасното поведение, копирайки по-възрастните.

Смята се, че един или два екземпляра са започнали да влизат в контакт и да нанасят щети на малки плавателни съдове още през 2020 г. Учените обясниха пред Би Би Си, че животните, изглежда, си „играят“ с лодките, вместо да действат агресивно.

„Това е само игра. Не е отмъщение, не е от изменението на климата, това е просто игра и това е“, каза д-р Рено де Стефанис, учен от южното крайбрежие на Испания.

Д-р Де Стефанис е президент на Conservation, Information and Research on Cetaceans (CIRCE), организация за опазване на морската среда. Той казва, че косатките, известни също като орки, изглежда, играят „игра“, фокусирана върху подвижния кормилен апарат на лодките, който се намира във водата.

Той и колегите му вече са закачили маркери за

сателитно проследяване на перките на две

от животните в тамошната популация с по-малко от 60 животни. Испанското правителство използва карти на техните придвижвания, за да информира моряците как да избягват тези морски бозайници, които ловуват риба тон по бреговете на Португалия и Испания и през тесния Гибралтарски пролив.

Морските играчки за малки китчета

Френският моряк Лу Ломбарди имал лична среща с косатките близо до Гибралтар през юли. Той и останалата част от екипажа наблюдавали как пет от животните блъскат и въртят лодката му в продължение на 80 минути – удряйки кормилото, докато то се разцепва.

„Имах чувството, че се обучават един друг – каза той за Би Би Си. – Имаше две малки и възрастният правеше това, след което гледаше, докато малкото го правеше. Сякаш преподаваха нещо.“

Известно е, че косатките са силно социални бозайници. Други подвидове са регистрирани да си играят с плаващи водорасли, да си играят с риболовни уреди, а една популация в Тихия океан дори е преминала през очевидна фаза на носене на глави на мъртва сьомга. Използването на лодките като играчки е ново поведение и в момента е ограничено до тази малка, застрашена иберийска популация, но изглежда, че младите животни копират възрастните косатки.

Чрез изследване на кадри и изображения, заснети от моряци, учените са идентифицирали някои от участващите животни.

Моника Гонзалес, морски биолог от организацията Orca Iberica, регистрира и картографира срещите с косатки, докладвани от ветроходни кораби. Според нея „възрастните са много фокусирани – те са съсредоточени върху кормилото – само кормилото“, но младите, изглежда, „се приближават, отдалечават се, изследват цялата лодка – това е много различен вид поведение“.

„Ние сме натрапниците“

Тези големи, интелигентни и вече проблемни морски бозайници предизвикват объркване и разделение както в средите на ветроходството, така и в научната общност по този участък от атлантическото крайбрежие. Някои учени предполагат, че една женска косатка е започнала да „напада“ лодки като отмъщение, защото е била ранена от кораб. Има продължаващи дискусии в социалните медии сред моряците, като няколко предлагат методи за защита на техните лодки, включително носене на малки бомбички, които да хвърлят във водата, ако косатките се приближат.

Д-р Де Стефанис, който изучава морските бозайници от 1996 г., се надява, че работата му по маркирането и проследяването ще помогне да покаже на моряците „горещи зони на косатките“, които да избягват.

„Склонни са да стоят на едно и също място по 2-3 часа, защото търсят риба тон“, обясни той, „Така че официалният съвет на испанското правителство е да не спирате, ако видите косатки – отдалечете се от района възможно най-бързо.“

Това обаче е в пряко противоречие с миналогодишния съвет и настоящите препоръки на португалското правителство, които гласят, че ако косатките се приближат, трябва да спрете лодката си. Идеята зад това, обясни Моника Гонзалес, е плавателният съд да бъде възможно най-скучен за орките. „Дръжте кормилото неподвижно, не хвърляйте нищо, не викайте“, казва тя и според нея косатките просто би трябвало да се отегчат и да продължат напред.

Докато моряците и риболовната индустрия се опитват да измислят как да избегнат животните, туристите по бреговете на Испания, Португалия и Гибралтар плащат, за да отидат на пътувания за наблюдение на китове, за да ги зърнат. Нурия Риера, художник, който живее в Тарифа на южното испанско крайбрежие и която е доброволец в организацията за опазване и наблюдение на китове Firmm, казва, че езикът, използван за описание поведението на косатките, е просто несправедлив.

„Учените дори не знаят защо правят това – каза тя, – и въпреки това чета доклади за нападение на косатки – това е толкова агресивен език. Трябва да помним, че морето е техният дом – ние сме натрапниците.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts