кето диета

7

мар.

Кето диета: какви са рисковете и вредите?

Научете някой факти за кето диетата, които не всички знаят.

Каквo e кето диета и с какво се различава от други диети?

Кето диетата е много рестриктивен тип кетогенна диета, която има за цел да намали приема на въглехидрати колкото е възможно повече, за да генерира определени ползи. Този диетичен подход обаче не работи за всеки.

В същото време трябва да се отбележи, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати може да не са подходящи за определени хора, особено за спортисти. В тези случаи въглехидратите са основният енергиен субстрат за високоинтензивни дейности.

На какво се основава кето диетата?

За разлика от други по-гъвкави протоколи за кетогенна диета, мързеливата кето диетата позволява максимален дневен прием от 20 грама (0,8 oz) въглехидрати. По този начин се осигурява постоянно състояние на кетоза, при което черният дроб произвежда глюкоза от други елементи, като аминокиселини и мастни киселини.

Това може да има положителни ефекти при лечението на някои патологии, като диабет тип 2. Това се доказва от изследване, публикувано в Journal of Medical Internet Research.

Сега те се използват за подобряване на телесния състав. Това обаче има своите плюсове и минуси.

Ако има метаболитна патология, те могат да работят. Заедно с други добри навици. Но в случай на хора, които са само с наднормено тегло, има по-малко ограничителни опции, които ще доведат до по-голямо придържане с течение на времето.

Рискове и вреди от спазването на кето диета?

Рисковете от кето диета диета са ограничени. Това е безопасен подход към здравето, въпреки че може да доведе до определени краткосрочни странични ефекти.

Повечето от тях са стомашно-чревни, като запек, и са причинени от липсата на фибри, които идват с тази диета. В крайна сметка това вещество е необходимо за увеличаване на обема на болуса и за улесняване на преминаването през храносмилателния тракт.

През първите няколко дни може да изпитате това, което е известно като кетогенен грип. Това е описано в статия, публикувана в списание Frontiers in Nutrition.

Това причинява умора, главоболие в някои случаи и умора. Въпреки че отшумява с течение на дните, за някои хора може да причини прекомерен дискомфорт. Постепенното въвеждане в подхода би намалило интензивността на този проблем.

Но може би основният риск е свързан с практикуването на упражнения. Извършването на физическа активност в условия на кетоза ще доведе до намаляване на производителността.

И когато говорим за силова работа, честотата на мускулните наранявания също може да се увеличи. Ето защо интензивният спорт не се препоръчва в момента.

Ако целта е да се подобри състава на тялото, е възможно да се приеме  кето диетата, макар и придружена от леки аеробни упражнения. Високият прием на протеин ще бъде ефективен за задържане на чиста тъкан, избягвайки катаболизма. От своя страна ситуацията с кетоза ще стимулира мобилизирането и окисляването на мазнините.

Кетогенните диети трябва да се предписват от диетолози, които ще напътстват хората по пътя. Особено по отношение на това как трябва да тренират.

Спазването на кето диета крие своите рискове и ползи

Както видяхте,кето диетата е екстремна версия на кетогенната диета. Не е лесно да се следва за повечето хора, тъй като води до железни ограничения на храната.

Може да стане монотонен и повтарящ се, оставяйки настрана стомашно-чревните ефекти, които може да причини. Поради тази причина придържането обикновено не е добро.

И накрая, имайте предвид, че ако целта е подобряване на цялостното здраве, няма да е достатъчно да се оптимизира диетата. Ще е необходимо да приложите серия от навици като цяло.

Например, от съществено значение е да се насърчава редовното практикуване на физически упражнения, особено като се набляга на силовата работа. По този начин вътрешното възпаление се държи под контрол.

Източници: www.teleport.com/ https://pixabay.com/bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts