Как се прави антицелулитен масаж у дома?

Антицелулитният масаж е задължително допълнение към останалите средства за борба с портокаловата кожа

Антицелулитният масаж стимулира кръвообращението и лимфопотока, активизира обмяната на веществата в клетките, изравнява релефа, намалява бучките за сметка на изхвърлянето на излишната подкожна мазнина


Масажът в домашни условия не отстъпва по ефективност на процедурите в салон. Предимството на професионалистите е в техния опит, който всеки може да придобие. Стига да спазва основните правила, да се запаси с търпение и стриктно да следва инструкциите.

Основните правила за масажа са 6

1. Ръцете трябва безпрепятствено да се плъзгат по кожата. Затова използвайте специални мазни масажни кремове или растително масло. Задължително загрейте ръцете си, преди да започнете.

2. Движенията трябва да са с нарастваща интензивност. Леките постепенно преминат в силни.

3. Чувството за мярка е важно. Физическото въздействие трябва да бъде силно, но умерено. Кожата трябва да порозовее от притока на кръв, но не и да почервенее от раздразнения. Особено внимателни трябва да бъдете на местата, където има плитко разположени вътрешни органи или са съсредоточени лимфни възли. Това са вътрешната страна на бедрата, задната страна на коленете, подмишечната област и слабините.

4. Трябва да следвате с ръце посоката на движение на лимфата. Вървете от коленете към бедрата, от бедрата към кръста. При ръцете масажът е от лактите към раменете.

5. Оптималната продължителност в началото е по 3 минути за всяка проблемна зона. Постепенно увеличете сеансите до 25 минути на зона.

6. Пълният курс се състои от 15 сеанса. Първите 10 се правят през ден, а останалите 5 – през 2 дни. След това трябва да правите масаж на всеки две седмици, за да поддържате резултата.

Никога не правете масаж на пълен стомах. Трябва да са минали поне 3 часа след последното хранене, а след това 2 часа не трябва да ядете.

Масажът преминава през няколко етапа

Започва и завършва с поглаждане на кожата. Разтворената длан минава по целия участък с кръгови, прави или зигзагообразни движения.

След това вибрационни движения служат за загряване. Крайчетата на пръстите се поставят перпендикулярно на повърхността и правят хаотични пулсиращи движения.

Идва ред на разтриването. Прави се с натиск по кожата. То загрява още повече, разтяга тъканта. Дланите с широко разтворени пръсти, с юмрук или със страничната част на дланта правят кръгови, спираловидни или прави интензивни движения. Така се активизира лимфопотокът. Прилага се най-вече на краката, а не на корема и ръцете. Там кожата е по-чувствителна.

Следва пощипване. Щипанията са кратки, но с висота интензивност, все едно пръстите не пускат кожата. За въздействие в дълбочина трябва да хващате не само кожата, а и слоя мазнини под нея.

Накрая може да нанесете кратки леки шамарчета по проблемните участъци. Потупването постепенно се засилва.

Не забравяйте да завършите масажа с леки заглаждащи движения. Добре е след това да полежите спокойно поне половин час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 гряха, които неволно извършваме всеки ден

Разликата между това как Меган Маркъл и Кейт Мидълтън позират, показва истинските им намерения