Как да спим по-спокойно през зимата?

Това е времето на дългите нощи, уютните одеяла и горящи дърва в камината. В това сънливо време качеството на съня може да се влоши. Спазвайте тези 6 правила:

сън

 

 

 

1.Вземете светлината сутрин

Както знаете, слънчевата светлина причинява потискане на мелатонина- хормон, отговорен за подготовката на тялото за сън.

дълбок сън
Естественото производство на мелатонин може да бъде подкрепено и чрез избягване на ярка светлина вечер

„Най-добре спим, когато произвеждаме мелатонин. Обикновено този процес започва от един и половина до два часа преди лягане“, казва професорът по лекарство за сън доктор Ундевия. Но през зимата сутрешната светлина не е толкова ярка, така че потискането на мелатонина през деня може да намалее в сравнение с лятото.

За да се справи човек с това, професорката препоръчва сутрин да се излезе на чист въздух скоро след зазоряване; ако това не е възможно, най-малко прекарайте първите няколко часа след изгрев слънце до прозореца.

2.Отидете на разходка след вечеря

Често през зимата хората ходят на работа и на училище, когато е тъмно още навън. Като свършат работа- отново е тъмно. Затова е необходимо да си поставите за цел да излизате на чист въздух, поне за няколко минути- например по време на обедната почивка. „Всеки, дори малък контакт със слънчевите лъчи през зимата ще подобри съня ви през нощта“, казва д-р Ундевия.

3.Въздържайте се от спането до късно и дългия сън

„През зимата искате да спите все повече и повече“, признава докторът. „Но ние нямаме истинска биологична нужда от това. И ако спите през деня или по-дълго сутрин, тогава през нощта можете да започнете да срещате проблеми със съня“.

4.Не бъдете мързеливи и спортувайте

„Знаем, че физическата активност подобрява качеството на съня“, казва д-р Ундевия. Простудите, късните изгреви и ранните залези не мотивират особено спорта. Но ако всеки ден извършвате поне 30 минути физическа активност, веднага ще усетите промяната през нощта- ще спите много по-дълбоко и спокойно.

5.Много внимавайте с преяждането

спокоен сън
Твърде късното хранене също може да предизвика киселини, проблеми с храносмилането и други проблеми, нарушаващи качеството на съня

„През зимата извършваме не само по-малко движение, но и ядем повече“, предупреждава д-р Ундевия. Безкрайни празници и студено време- при такива условия не е лесно да се устои на щедра порция от нещо вкусно и топло, захар и въглехидрати. Разнообразната храна, разбира се, ще допринесе за по-добрия сън, но преяждането (и наднорменото тегло), в крайна сметка ще повлияят негативно върху качеството на съня.

6.Не прегрявайте дома си

По-ниските температури допринасят за качествения сън, тъй като по време на сън температурата на самия организъм се понижава. Но когато е студено навън, ние искаме точно обратното в къщата- и ние загряваме дома и се скриваме под дебелите одеяла. Ако постоянно се въртите в леглото и забелязвате, че сте горещи- опитайте се да намалите температурата.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Как умира Александър Велики?

Мъжка мода с цвят на карамел