17

авг.

Как да се борим с вредителите по цветята и селскостопанските насаждения?

Добрият стопанин трябва да ги познава, за да знае и как да защити растенията си


Оранжерийната белокрилка

Тя може да съсипе английското мушкато, бакопата, вербената, калата и много други цветя. Нарича се така, защото зимува на закрито, но като стане топло, излиза в градината.

Малката бяла пеперуда дава 10-12 поколения годишно. Снася яйцата си по долната повърхност на листата. Излюпените ларви се хранят с растителните сокове, при което отделят медена роса. Тя пък е подходяща среда за развитие на чернилни гъби.

Вследствие на повредата листата пожълтяват, а от медената роса почерняват. Затруднява се фотосинтезата и растенията умират.

Важно е борбата срещу белокрилката да започне още с появата на възрастните насекоми. Срещу тях са нужни препарати. Най-масово използваните инсектициди са актара 25ВГ (тиаметоксам), вазтак нов 100ЕК (алфа циперметрин), адмирал 10ЕК (пирипроксифен), децис 2,5ЕК (делтаметрин), нексид
015КС (цихалотрин), моспилан 20ВГ (ацетамприд), нуреле Д (циперметрин + хлорпирифос). Активните вещества, изписани в скоби, са за улеснение при избора на препарат.

Белокрилката проявява резистентност, затова се налага препаратите да се редуват.

Акари

Тези паякообразни вредители предпочитат клематиси, рози, лигуструм, карамфили и други. У нас са познати няколко вида, най-разпространен е червеният паяжинообразуващ акар. Броят на поколенията може да достигне до 20 годишно.

Акарите се заселват по долната повърхност на листата и образуват паяжина. Хранят се чрез убождане и изсмукване на растителни сокове. В резултат листата се прошарват характерно, а цветето забавя развитието си.

Борбата е трудна, защото паяжината защитава акарите от препаратите. Ако е възможно механично почистване на листата, добре е да се направи некол-кократно през 3-5 дни с влажна кърпа.

С химични препарати третирането се провежда по схема през 3-5 дни. Важно е да се използва прилепител, а разтворът да мокри главно долната повърхност
на листата. Подходящи акарици-ди са Би-58, топ, валмек, дани-трон 5СК, зуум 11СК, нисоран 5ЕК, санмайт 20ВП, флорамайт 240СК.

Трипси

Те са трудно забележими – крият се в цветовете, под листата, в младите разклонения. Дават по 8-10 поколения.

Трипсите се хранят с растителни сокове, а често поглъщат и хлорофилни зрънца. В резултат на това по листата се появяват малки обезцветени точици. При по-силни нападения петната се сливат и се обезцветяват целите листа.

Най-лесно се забелязва наличието на трипси по цветовете. При разтваряне на цвета се виждат ясно възрастните насекоми, които тичат да се скрият по-дълбоко.

Тези вредители също се унищожават с химични препарати. Подходящи са инсектицидите Би-58, моспилан, актелик, тал-стар, фюри.

Въшки

През лятото те са в апогея си и дават над 20 поколения.

Памуковата въшка предпочита предимно растения с гладки листа. Тя се крие в пазвите на листата, разклоненията, цветните дръжки и пъпки. Повредите, които нанася, водят до пожълтяване и опадане на листата, забавяне в растежа, загуба на растението.

Щитоносната въшка особено предпочита розовите храсти и цитрусите. Колонията е разположена главно по вдървенелите стъбла. Видими симптоми по листата или цветовете няма, но растението се изтощава и умира.

Борбата с листните въшки може да се проведе механично чрез почистване с ръце или със силна струя вода, но е много вероятно вторично нападение.

Добър ефект срещу някои видове въшки имат отвари и настойки от пелин, тютюн, люти чушки, сапун. Третирането се извършва през няколко дни.

Тези натурални смеси обаче нямат ефект върху щитоносните въшки. Срещу тях действат само химични препарати. С доказан ефект са актелик 50ЕК, Би-58, дурсбан 4ЕК, нуреле дурсбан, пиринекс 48ЕК, терагард плюс, циперфос 530 ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts