Как да се борим с вредителите по цветята и селскостопанските насаждения?

През лятото цветната градина е под атаката на много врагове

Добрият стопанин трябва да ги познава, за да знае и как да защити растенията си


Оранжерийната белокрилка

Тя може да съсипе английското мушкато, бакопата, вербената, калата и много други цветя. Нарича се така, защото зимува на закрито, но като стане топло, излиза в градината.

Малката бяла пеперуда дава 10-12 поколения годишно. Снася яйцата си по долната повърхност на листата. Излюпените ларви се хранят с растителните сокове, при което отделят медена роса. Тя пък е подходяща среда за развитие на чернилни гъби.

Вследствие на повредата листата пожълтяват, а от медената роса почерняват. Затруднява се фотосинтезата и растенията умират.

Важно е борбата срещу белокрилката да започне още с появата на възрастните насекоми. Срещу тях са нужни препарати. Най-масово използваните инсектициди са актара 25ВГ (тиаметоксам), вазтак нов 100ЕК (алфа циперметрин), адмирал 10ЕК (пирипроксифен), децис 2,5ЕК (делтаметрин), нексид
015КС (цихалотрин), моспилан 20ВГ (ацетамприд), нуреле Д (циперметрин + хлорпирифос). Активните вещества, изписани в скоби, са за улеснение при избора на препарат.

Белокрилката проявява резистентност, затова се налага препаратите да се редуват.

Акари

Тези паякообразни вредители предпочитат клематиси, рози, лигуструм, карамфили и други. У нас са познати няколко вида, най-разпространен е червеният паяжинообразуващ акар. Броят на поколенията може да достигне до 20 годишно.

Акарите се заселват по долната повърхност на листата и образуват паяжина. Хранят се чрез убождане и изсмукване на растителни сокове. В резултат листата се прошарват характерно, а цветето забавя развитието си.

Борбата е трудна, защото паяжината защитава акарите от препаратите. Ако е възможно механично почистване на листата, добре е да се направи некол-кократно през 3-5 дни с влажна кърпа.

С химични препарати третирането се провежда по схема през 3-5 дни. Важно е да се използва прилепител, а разтворът да мокри главно долната повърхност
на листата. Подходящи акарици-ди са Би-58, топ, валмек, дани-трон 5СК, зуум 11СК, нисоран 5ЕК, санмайт 20ВП, флорамайт 240СК.

Трипси

Те са трудно забележими – крият се в цветовете, под листата, в младите разклонения. Дават по 8-10 поколения.

Трипсите се хранят с растителни сокове, а често поглъщат и хлорофилни зрънца. В резултат на това по листата се появяват малки обезцветени точици. При по-силни нападения петната се сливат и се обезцветяват целите листа.

Най-лесно се забелязва наличието на трипси по цветовете. При разтваряне на цвета се виждат ясно възрастните насекоми, които тичат да се скрият по-дълбоко.

Тези вредители също се унищожават с химични препарати. Подходящи са инсектицидите Би-58, моспилан, актелик, тал-стар, фюри.

Въшки

През лятото те са в апогея си и дават над 20 поколения.

Памуковата въшка предпочита предимно растения с гладки листа. Тя се крие в пазвите на листата, разклоненията, цветните дръжки и пъпки. Повредите, които нанася, водят до пожълтяване и опадане на листата, забавяне в растежа, загуба на растението.

Щитоносната въшка особено предпочита розовите храсти и цитрусите. Колонията е разположена главно по вдървенелите стъбла. Видими симптоми по листата или цветовете няма, но растението се изтощава и умира.

Борбата с листните въшки може да се проведе механично чрез почистване с ръце или със силна струя вода, но е много вероятно вторично нападение.

Добър ефект срещу някои видове въшки имат отвари и настойки от пелин, тютюн, люти чушки, сапун. Третирането се извършва през няколко дни.

Тези натурални смеси обаче нямат ефект върху щитоносните въшки. Срещу тях действат само химични препарати. С доказан ефект са актелик 50ЕК, Би-58, дурсбан 4ЕК, нуреле дурсбан, пиринекс 48ЕК, терагард плюс, циперфос 530 ЕК.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тънкости и тайни при приготвянето на гювеч

Вижте 8-те най-забранявани филма в историята!