14

авг.

Как да имаме свой собствен детектор на лъжата?

Индивидуална-тази, благодарение на която получаваме изгода за себе си, но вредим на другите


Лъжа за спасение (добродетелна лъжа) – традиционно български тип. И накрая, третият тип лъжа е такава, която не носи вреда за никого, а на лъжещия – известна полза. Например детето е счупило вазата, а стоварва всичко върху кучето, знаейки, че животното няма да бъде наказано.

Но как да открием лъжата? Възможно ли е това, ако се вземе предвид, че някои особено талантливи хора лъжат около 200 пъти на ден?

ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА

Да започнем с основите на психологията на лъжата, с най-явните признаци на измамата. Спомнете си, че езикът може да скрие истината, но очите – никога!

Ако изкушените събеседници са в състояние да сдържат своите емоции с помощта на жестове и движения на тялото, то никой не е способен да контролира поведението на зениците си. Те неволно се разширяват или се свиват и по този начин сигнализират за реакцията на чутото.

Ако вашият делови партньор казва, че условията ви не го устройват, но в същото време зениците му са се разширили, бъдете уверени, че лъже. Когато човек изпитва радост, получава желаното или е удовлетворен от цената на стоката, зениците се разширяват. При негативни емоции, когато индивидът е недоволен от нещо, зениците се свиват.

Освен това, когато лъжем, очите бързо се преместват по диагоналите -отначало вдясно-нагоре, след това вляво-надолу.

В процеса на откриване на измамата са много информативни жестовете, свързани с приближаване на ръката към лицето. Психологът В. Шейнов в книгата си „Скритото управление на човека” описва такива жестове по следния начин: „Когато лъжем, правим опит да закрием устата, очите или ушите с ръце. Защитата на устата с ръка е един от малкото откровени жестове, явно свидетелстващи за лъжа. Ръката прикрива устата и големият пръст е притиснат към бузата, тъй като мозъкът изпраща сигнал да се сдържат произнесените думи. Някои хора се опитват да се изкашлят насила, за да направят незабележим този жест.

Докосването до собствения нос е изтънчен, замаскирай вариант на предишния жест. Той може да се изрази в няколко леки пипания на ямката под носа или в едно бързо, почти незабележимо докосване на носа”.

Потриването на клепачите е предизвикано от това, че лъжецът избягва да гледа в очите събеседника си. Мъжете обикновено поглаждат клепача си много по-енергично, а ако лъжата е сериозна, отместват поглед встрани или гледат в пода. Жената много деликатно прокарва пръст под окото си.

Лъжата обикновено предизвиква парещо усещане в мускулните тъкани не само на лицето, но и на шията. Затова някои събеседници разхлабват яката си, когато лъжат или подозират, че измамата им е разкрита.

Жестовете, издаващи неискреност, в значителна степен са свързани с лявата ръка. Това се обяснява с факта, че дясната ръка, като по-развита у повечето хора, предимно се управлява от съзнанието и върши това, „което трябва”. Лявата пък е по-малко развита и се управлява от дясното полукълбо на мозъка. Тя най-често върши това, което иска подсъзнанието, като по този начин издава тайните помисли на човека. Ако събеседникът жестикулира с лявата ръка, това трябва да ви направи по-предпазливи: много вероятно е той да ви лъже.

И накрая, бъдете бдителни, ако събеседникът ви непрекъснато върти в ръце дребни предмети, по-често от обикновено пали цигара, избягва да ви гледа, често мига с очи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts