лоши навици

26

сеп.

Как да избегнем връщането към лоши навици

Прочетете и ще ви станат ясни доста неща, които сте пренебрегвали в борбата със самите себе си!

Ако някога сте се опитвали да подобрите начина си на живот, може би сте осъзнали, че често е по-трудно да не започнете отново с лошите навици от колкото да ги спрете. Ако искате да предотвратите това да се случи отново, ще ви дадем няколко съвета.

Навиците не са свързани само с физическото здраве. Всъщност те включват всяка последователност от действия, които са станали автоматизирани и които извършвате без обмисляне или съзнателен контрол. Например вашите нагласи и начините, по които обикновено мислите или чувствате, могат да се считат за навици.

Промяната на навиците ви е сложна и често вашата воля и мотивация, които сте постигнали определени резултати, не са достатъчни, за да ви държат в правилния път. Знанието как работи умът ви може да е липсващата част от пъзела.

Лоши навици породени от нервно напрежение

Много от навиците, които възприемаме, в крайна сметка предизвикват промени в мозъка ни. По този начин последователност от действия, която представлява навик, се отразява в специфичен начин, който мозъкът ви свиква и запаметява.

Проучванията доказват, че когато придобием навици, през целия процес има невронна активност. Веднъж автоматизиран обаче, мозъкът се активира само в началото и в края на последователността. Тоест започнете ли отново с лошите навици процесът се повтаря наново и се връщате в самото начало.

Дори ако полагате съзнателни усилия да промените навиците си, можете много лесно да се върнете към тях несъзнателно. Ето защо има определени мерки, които можете да предприемете, за да избегнете връщането към лошите навици.

Лоши навици: 3 съвета как да се отървем от тях нацяло

Ако сте постигнали значителен напредък във вашите нагласи или начин на живот и искате да го поддържате, ето някои насоки, които да ви помогнат.

Осъзнайте кой са критичните моменти за вас

Както споменахме по-рано, добре установен навик се стартира от задействащ стимул. Това е сигнал, който задейства активирането на споменатия навик. Дори когато не сте го правили известно време, нещо може лесно да го активира отново. Поради тази причина трябва да обърнете внимание на критичните моменти, които могат да действат като тригери.

Например, ако току-що сте успели да започнете да тренирате сутрин, важно е дали ще станете или ще настроите будилника да отлага. Това е така, защото първото от тези действия ще ви доведе до новия ви навик, а второто до стария. Ако сте склонни да преяждате през нощта, ходенето до кухнята в определено време може да бъде отключващ фактор. Като алтернатива, ако сте пушач, чашата в ръка може автоматично да ви накара да запалите.

Когато разберете това, вие сте в състояние да идентифицирате критичните моменти, да разберете предупредителните знаци и да бъдете бдителни, за да не се повтори. Точно в тези моменти трябва да положите допълнителни усилия, за да не се върнете към старите си навици. Предприемането на първата стъпка ще задейства добрия навик, който сте придобили.

Обърнете внимание на емоциите си, за да не се върнете към старите си лоши навици

Емоциите са изключително важни, когато става въпрос за рецидиви от всякакъв вид.

Когато сте стабилни и се чувствате добре, можете по-добре да се съсредоточите върху дългосрочните ползи и да понесете всеки настоящ дискомфорт. Въпреки това, ако сте тъжни, раздразнени или немотивирани, е по-вероятно да търсите незабавно удовлетворение и да се върнете към лошите ви навици.

Вашите емоции може да ви накарат да се върнете към лошия навик, от който сте се отказали в опит да се почувствате временно по-добре. Поради тази причина трябва да се научите да се свързвате с това как се чувствате и да придобиете инструменти, които ви позволяват да управлявате тези чувства по навременен и по-подходящ начин.

Водете подреден живот

И накрая, за да избегнете връщането към лошите навици, трябва да разберете, че всичко е част от едно цяло. Въпреки че сте фокусирани само върху определен аспект, останалата част от ежедневието ви ще има тенденция да ви отвежда в една или друга посока.

Например, стоенето до късно може да ви насърчи да се откажете от упражненията и да се върнете към заседналия си живот. Или животът в небрежна и неорганизирана среда може да ви накара да се върнете към предишните си лоши навици. Ето защо, без значение какъв навик се опитвате да поддържате, стремете се да водите подреден и здравословен начин на живот във всички аспекти.

Източници: How to Avoid Reverting to Bad Habits (exploringyourmind.com) https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts