2

дек.

Как да зазимите цветята с грудки и луковици

Повечето растения с месести корени не могат да зимуват на открито

Японско лютиче

Много от най-популярните многогодишни цветя се отглеждат от луковици, грудки и месести коренища. Повечето от тях не са студоустойчиви, ще трябва да ги изкопаете и приберете.

Гладиолите са традиционно луковично растение, което се налага да зазимите. Луковиците му се съхраняват в сухо и проветриво помещение (използвайте дишащи опаковки) с постепенно понижение на температурата от 17 до 5 градуса.

Грудките на гергините също се изкопават и прибират. Опаковат се не много плътно, но без излишно проникване на въздух, държат се на 7-9 градуса.

Анемоните цъфтят през пролетта, може би вече сте ги изкопали. Ако не сте, побързайте. Тях дръжте на по-топличко (15-17 градуса).

Грудковите бегонии прекрасно растат на сенчести места и цъфтят до късна есен

Не се подвеждайте от желанието им да ви радват, а ги зазимете навреме. Може да съхранявате грудките и на стайна температура, пазете ги от пресъхване и осигурете циркулация на въздуха.

Каната не зимува на открито при нашите условия (с изключение на южни райони с мека зима). Съхранявайте коренищата на 8-12 градуса.

Фрезията е пролетно луковично цвете, но не зимува на открито като лалетата и зюмбюлите

Посадъчният материал се съхранява в помещение с висока влажност и на доста топло – около 20 градуса. Такива условия искат и луковиците на ранункулусите (азиатско лютиче).

Тигридията е по-малко популярна, а цъфти изключително красиво. След повях-ване на последните цветове през октомври изкопайте коренището и го съхранявайте на сухо при температура 2-5 градуса.

Бродиеята прилича на лилия, но не зимува на открито, ако градината ви е на високо и студено място. Сложете грудките на сухо и хладно.

Луковиците на крокосмията задължително се вадят през есента. Дръжте ги на 5-9 градуса в сухо и проветриво помещение.

Ако сте отглеждали кани и бегонии в саксии, може само да внесете съдовете под покрив

Помещението не трябва да е прекадено топло, защото ще започнат да растат посред зима. Когато листата постепенно изсъхнат, отрежете всички стъбла.

Ако ги гледате на открито обаче, изкопайте грудките. Дори да сте ги срязали от невнимание, не е проблем. Оставете ги да изсъхнат и да образуват коричка. Увийте всяка отделно в хартия или ги заровете в сух сфагнум, пясък или вермикулит. Някои специалисти препоръчват през есента да режете пъпките, за да не изтощават корените.

Гергините имат нужда от лека влажност през зимата, за да не се сбръчкат коренищата и да изсъхнат

Но внимавайте да не загният. Изкопават се веднага след като първия мраз попари листата. Отрежете стъблата, почистете почвата от коренищата. Като изсъхнат, ги заровете в пясък или торфен мъх. Така се зазимяват и анемоните, тигридията, калите, амарилисите и зефирантесите.

Луковиците на гладиолите, крокосмиите и подобни цветя може да оставите в градината до късна есен, но не и до замръзване на почвата.

Изкопайте, срежете стъблата малко по-високо от луковицата или грудката, отделете тънките коренчета и почва. Приберете на хладно и сухо.

На теория има само три растения, които биха могли да зимуват в градината. Монтбрецията е издръжлива при дебела снежна покривка или ако покриете мястото с листа и дървени стърготини.

Анемоните също биха могли да оцелеят, но при топла зима ще започнат да растат и при следващото застудяване корените ще измръзнат.

Някои цветари не изравят и еремиусите. Но ако мястото е ниско и подгизва, има тежка глинеста почва, няма да издържат през зимата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts